Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Zoran Leković [ TVCG ]

21. 01. 2021. 19:44 >> 20:00
28

ALEKSIĆ

Agencija nije odgovorna za pad garancija

Agencija za zaštitu konkurencije je naložila stopiranje dalje isplate državne pomoći Barskoj i Crnogorskoj plovidbi, saopštio je na Tviteru ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić. V.D direktorica Agencije Lepa Aleksić za Dnevnik je kazala da ta institucija ne može biti odgovorna za eventualni pad garancija za državnu pomoć za koju nije prethodno dobila potrebnu dokumentaciju. Ističe i da su pokrenuti ispitni postupci za ocjenu usklađenosti sa Zakonom.

To je, kako je kazao Spajić "još jedan primjer svršenog čina pred koji smo dovedeni, uslijed neracionalnog rukovođenja ekonomijom i javnim finansijama od strane prethodne vlasti". Time je, kako je kazao, država u opasnosti da na ime datih garancija odjednom isplati kineskoj Exim banci 54 miliona eura.

Iz Agencije za zaštitu konkurencije odgovorili su da oni nijesu odgovorni za eventualni pad garancija od 54 miliona eura, jer, kako kažu, prethodno nije podnijeta prijava državne pomoći na ocjenu. Kažu da ni ne raspolažu potrebnom dokumentacijom.

Državne finansije bi bile u ozbiljnom problemu ukoliko se sa kreditorom, kineskom Exim bankom ne postigne dogovor o odgađanju isplate rata preostalih kredita, a ministar Spajić kaže da će Vlada poraditi na sanaciji štete, koja bi iz ove priče mogla da proistekne.

Imajući u vidu da je privremenim rješenjima Agencija stopirala dalju državnu pomoć, upitali smo ih koji su krajnji rokovi za završetak ispitnih postupaka oko Barske i Crnogorske plovidbe. Januarske rate dospjele su juče na naplatu, riječ je o četiri miliona i šestotina pedeset hiljada dolara, dok je ukupan dug za brodove 54 miliona. Ugovor o kreditu sa Eksim bankom za kupovinu dva broda, "21 maj" i "Kotor" zaključeni su 26. januara 2010, nijedna od kompanija, ni Barska ni Crnogorska plovidba, međutim nijesu sposobne da same otplate svoje obaveze prema kreditorima.

"Vlada Crne Gore ostaje privržena principima održivog razvoja, u skladu sa svim zakonskim okvirima, ekonomskim principima, kao i načelom transparentnosti, i nastavlja sa danonoćnim radom na sanaciji štete i pronalaženju potencijalnih rješenja", zaključio je Spajić na Tviteru. Za januarsku isplatu rata za oba preduzeća dolazi 4,65 miliona USD, od čega za Barsku plovidbu 1,95 miliona, a za Crnogorsku 2,7 miliona. Ukupan preostali dug iznosi 43 miliona za Barsku plovidbu i 23 miliona USD za Crnogorsku.

Brodovi Barske plovidbe “Bar“ i “Budva“ su kupljeni 2012. godine, a isporučeni 2014. Ukupno su koštali 46,4 miliona USD.

Crnogorska plovidba je ugovor o kreditu sa Exim bankom za kupovinu dva broda “Kotor” i “21. maj” zaključila 2010. godine, a njihova cijena je bila 55,76 miliona USD.

Crnogorska plovidba je u potpunom vlasništvu države, dok je Barska plovidba u većinskom državnom vlasništvu.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније