Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

18. 01. 2021. 18:21 >> 19:03

UPCG

OKU bi bio potpisan da je postajala spremnost

Opšti kolektivni ugovor (OKU) bio bi davno potpisan da je za to postojala spremnost socijalnih partnera, ocijenili su Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) i poručili da se nadaju da će izmjene Zakona o radu biti ponovno izglasane.

Iz UPCG su podsjetili da je prekid u važenju OKU-a u Crnoj Gori bio prisutan i ranije, kada, kako su kazali, uprkos dugim pregovorima, nije postignut kompromis socijalnih partnera – predstavnika Vlade, reprezentativnih sindikalnih organizacija i UPCG kao reprezentativne poslodavačke organizacije.

„Zato je važno naglasiti činjenicu da ni tada, baš kao što to vjerujemo neće biti slučaj ni danas, odgovorni poslodavci nisu zloupotrijebili nastale okolnosti“, poručili su iz UPCG.

Prema njihovim riječima, sva postupanja poslodavaca vođena u cilju očuvanja biznisa istovremeno su uključivala i pokušaj da se očuva svako radno mjesto i svaki zaposleni.

„Stoga, preciznosti radi, ukoliko u ovom „vakumu“ nevaženja OKU-a i dođe do toga da se neka od njegovih odredbi ne primijeni – ne može se kazati da se radi o zloupotrebi. Ovo prvenstveno iz razloga što te odredbe u ovom trenutku ne važe, a poslodavce obavezuju norme Zakona o radu i granskih kolektivnih ugovora“, pojasnili su iz UPCG.

Oni su poručili da je važno da se svi, kao socijalni partneri, otvoreno zapitaju zašto je došlo do toga da OKU zavisi od jednog potpisa, pa makar to bio potpis predsjednika države.

Iz UPCG su naveli da su pregovori za zaključenje novog OKU-a trebalo da budu započeti odmah po stupanju na snagu novog Zakona o radu, ali su zbog pojave pandemije i opšteg poremećaja funkcionisanja svih poslovnih odnosa, počeli sa zakašnjenjem.

Oni su podsjetili da je u tom periodu već bio veoma predvidiv razvoj epidemiološko zdravstvene, ekonomske i socijalne situacije.

“To je bio razlog da UPCG, kroz svoje Predloge za podršku privredi i očuvanju radnih mjesta, već u aprilu 2020. godine od socijalnih partnera - Vlade i sindikata zatraži hitne izmjene Zakona o radu ili donošenje lex specialis”, naveli su iz UPCG.

Hitnost te inicijative UPCG je, kako su pojasnili, počivala na činjenici da se radno-pravni okvir pokazao kao izuzetno nefleksibilan i opterećujući za privredu u novonastalim, neregularnim uslovima poslovanja.

Prema njihovim riječima, od Vlade nikada nijesu dobili zvaničan odgovor na navedenu inicijativu, dok su, u toku pregovora za OKU, od predstavnika Vlade i sindikalnih organizacija imali najavu spremnosti da se pojedina pitanja na kojima su insistirali pokušaju riješiti kroz norme OKU-a.

“U toku samih pregovora, ponudili smo socijalnim partnerima predlog kako da iskoristimo kratko vrijeme koje smo imali na raspolaganju i blagovremeno dođemo do usaglašenog teksta OKU-a, kako bismo izbjegli upravo situaciju u kojoj se trenutno nalaze i poslodavci i zaposleni”, kazali su iz UPCG.

Kako su naveli, socijalnim partnerima dostavili su analizu stanja u crnogorskoj privredi i uslovima poslovanja koji su dodatno pogoršani nastupanjem epidemije.

“Posmatrano sa ove distance, jasno je da sve navedeno upućuje na zaključak: Da su naši socijalni partneri htjeli da nas razumiju i da su bili spremni na dogovor – OKU bi bio potpisan odavno, a situacija u kojoj se sada nalazimo ne bi ni postojala”, poručili su iz UPCG.

Oni su rekli da bez obzira na različite percepcije o trenutnom stanju crnogorske ekonomije i društva, jedini način za uspjeh je onda kada se postavi zajednički cilj i sve snage usmjere ka njegovom ispunjenju.

“To je jedini ispravan “model” koji će Crnoj Gori obezbijediti prevazilaženje izazova i prepreka ovog teškog vremena, a time i omogućiti očuvanje svakog, pa i najmanjeg biznisa i svakog pojedinačnog radnog mjesta”, naveli su iz UPCG.

Iz UPCG su rekli da vjeruju da će izmjene Zakona o radu biti ponovno izglasane u parlamentu i da će ih predsjednik potpisati, te da će time biti i produženo važenje OKU.

„Ali to je samo početak, jer ćemo time dobiti dodatno vrijeme za pregovore za zaključenje novog OKU, kako bi pokušali da se razumijemo i dogovorimo oko suštinskih stvari koje će omogućiti opstanak privrednih subjekata, a nakon toga obnavljanje i dalji razvoj privrednih aktivnosti koji će biti praćene povećanjem broja zaposlenih“, kazali su iz UPCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније