Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ RCG ]

16. 01. 2021. 08:25   >>  09:46 2

SA KINESKIM KREDITORIMA

Razgovori o odlaganju duga u ponedjeljak

Za četiri crnogorska prekookeanska broda naredne sedmice, od kineske Exim banke, stiže na naplatu prva ovogodišnja rata kredita, ukupno oko 4 miliona i 700 hiljada dolara. Agencija za zaštitu konkurencije nije odobrila Vladi da plati ratu za Crnogorsku plovidbu, a za pomoć države Barskoj plovidbi neophodna je odluka skupštine akcionara.

Planirani razgovor ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, sa kineskim kreditorima o odlaganju plaćanja duga, pomjeren je za ponedjeljak, potvdio je za Radio Crne Gore, državni sekretar u tom resoru Zoran Radunović.


„Razgovori su odloženi za ponedjeljak, nakon dodatnih konsultacija koje treba da se obave u okviru Ministaratva kapitalnih investivija, i pogotovo sa Ministarstvom finansija. Sama Exim banka ima određene stavove po tom pitanju, pa se tek u ponedjeljak može očekivati konačan odgovor ili dogovor kakva je budućnost crnogorskih brodova“, rekao je Radunović za Radio Crne Gore.

On je poručio da se nada uspješnom rješavanju problema Crnogorske i Barske plovidbe, a samim tim i pomoraca koji su na njima, prenosi portal RTCG.

Vlada je ranije pokrenula procedure za početak pregovora o reprogramiranju kredita prema kineskoj Exim banci koji se odnose na prioritetnu dionicu auto-puta, ali i kupovinu brodova za Crnogorsku i Barsku plovidbu.

Rate kredita za brodove otplaćuju se već nekoliko godina i to najviše iz državnog budžeta, što je Agencija za zaštitu konkurencije okarakterisala kao nezakonitu državnu pomoć.

Sljedeća polugodišnja rata kredita za brodove u visini od oko pet miliona USD dolazi na naplatu 20. januara, odnosno u srijedu.

Iz brodarskih kompanija su već kazali da nemaju novca da plate te rate. Vlada bi, ukoliko se odluči da im pomogne kao što je to radila bivša vlast, prekršila zakon i obaveze prema EU. Ukoliko to ne uradi, Exim banka bi odmah iz državnog budžeta naplatila preostali iznos duga od oko 50 miliona USD na osnovu ranije datih garancija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније