Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

15. 01. 2021. 06:51   >>  06:54 1

MECINGER O CG

Rebalans budžeta je bio nužan

Ugledni slovenački pravnik i ekonomista Jože Mencinger ocijenio je da je bio nužan još jedan rebalans budžeta Crne Gore za 2020. godinu, imajući u vidu da je rebalans iz aprila prošle godine baziran na nerealnim pretpostavkama vezano za prihode od turizma i izvorne prihode budžeta.

On smatra da je razumljiv pad BDP-a Crne Gore, koji je u trećem kvartalu prošle godine bio najveći u Evropi (26,9 odsto). U drugom kvartalu 2020. pad BDP-a Crne Gore je, prema podacima Monstata, iznosio 20,2 odsto.

,,Mislim da Crna Gora, osim turizma, nema mnogo drugih mogućnosti, pa joj je oslanjanje na turizam jedina opcija. A, turizam je grana koju je korona kriza najjače pogodila”, naveo je Mencinger u razgovoru za Portal Analitika.

Upitan za gašenje crnogorske nacionalne avio-kompanije, naš sagovornik je rekao da je Montenegro Airlines “dosta dugo izdržao”, te da je kompaniju u velikoj mjeri uništila aktuelna kriza.

Smatra da Crna Gora, osim turizma, nema mnogo drugih mogućnosti, pa joj je oslanjanje na turizam jedina opcija.

“A, kako je turizam grana koju je korona kriza najjače pogodila, razumljiv je i najveći pad BDP u Evropi. Srbija, u kojoj turizam nije jako važan i djelimično se može oslanjati na poljoprivredu i domaću potrošnju, je među zemljama koje su za sada najbolje prošle. Kako će biti u turizmu ove godine teško je reći. Nadajmo se da će se turizam popraviti, no sve zavisi od kraja korona krize”, kazao je on.

Smatra da je privremeno finansiranje normalno situacijama u kakoj je Crna Gora i koristi se u većini zemalja.

“Situaciju u Crnoj Gori ne poznajem dosta dobro da bi mogao komentarisati. Vjerovatno je rebalans bio nužan. Nije čudno što su projekcije bile nerealne. Teško je bilo predvidjeti toliko katastrofalni pad turizma i, posljedično, pad izvornih prihoda budžeta”, naveo je on. .

Montenegro Airlines je, kako kaže, dosta dugo izdržao. Njega je u velikoj mjeri uništila sadašnja kriza.

“Adria Airways, koja je bila veća, uništena je i prodata kada krize nije bilo i kad je turizam stvarao jaku tražnju i generisao veliki broj letova. Ljubljana je bila puna turista. Prodaja Adrie u ono vrijeme je bila nerazumna. No, sada i u vlasništvu Lufthanse sve stoji - na aerodrom slijeću dva ili tri aviona dnevno. Začudo se dobro drži Air Srbija, a mislim da je i ona u stranom vlasništvu. Ali što je od bogatstva stvorenog u Jugoslaviji ostalo u domaćem vlasništvu?”, kazao je on.

Smatra da će biti potrebno godinu, dvije, ili možda čak tri godine da se u potpunosti revitalizuju najpogođeniji sektori turizma i transporta.

“Prvo je potrebno da se padanje zaustavi, što će se vjerovatno desiti već ove godine. Za vraćanje na predkrizni nivo trebaće više godina”, kazao je on. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније