Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

14. 01. 2021. 13:42   >>  13:49 3

SDP I SD

Rješenje o privremenom finansiranju neustavno

Poslanik SDP-a Raško Konjević saopštio je da će ta partija Ustavnom sudu podnijeti predlog za ocjenu ustavnosti Vladinog Rješenja o privremenom finansiranju. Socijaldemokrate poručuju da je Ministarstvo finansija retroaktivno donijelo nezakonito i neustavno rješenje o privremenom finansiranju.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja donijelo je rješenje o privremenom finansiranju za januar.

“Podnijećemo Prijedlog Ustavnom sudu. Vlada ima legitimitet, ali mora da poštuje Ustav i zakone. To je vladavina prava što evropski partneri od Crne Gore očekuju”, napisao je Konjević na Twitteru.

Šehović: Državna revizorska institucija da reaguje

Iz SD-a poručuju da je ministar finansija Milojko Spajić umjesto Odluke (akta) o privremenom
finansiranju, donio retroaktivno Rješenje za januar, potpisano 11, a primjenjuje se od 1. januara ove godine, koje je, kako kažu, u suprotnosti sa članom 37 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, sa članom 82 i članom 147 Ustava Crne Gore, čime je većina potrošačkih jedinica uvedena u nezakonito raspolaganje budžetskim sredstvima.

Poslanik SD-a i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Damir Šehović, kaže da je Ministarstvo finansija do kraja 2020. godine moralo da donese Odluku o privremenom finansiranju za period januar – mart 2021. godine, koja je nakon toga trebala biti objavljena u Službenom listu.

“To je jedini zakonit način da se konstatuje da će se primijeniti institut privremenog finansiranja. Objave na Tviteru i saopštenjima nijesu. Kakav je trebao da bude sadržaj pomenute Odluke možemo vidjeti na primjerima mnogih opština, koje su nerijetko posezale za korišćenjem instituta privremenog finansiranja”, navodi Šehović.

Kaže i da razumije potrebu cjelokupne Vlade i novih ministara da izbjegavaju Parlament i suočavanje sa poslanicima.

“Skrivanje od Parlamenta je legitimna medijska strategija, ali ne po svaku cijenu. Ovoga puta je cijena skupo plaćena, jer je posljedica takve odluke gaženje Ustava, Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Poslovnika Skupštine Crne Gore, preuzimanje skupštinskih nadležnosti od strane ministra finansija koje mu ne pripadaju, te izazivanje pravnog i finansijskog haosa u državi, koji će izvjesno biti konstatovan u završnom računu budžeta za 2021. godinu. Ako je i od ovakve „ekspertske“ Vlade, mnogo je”, poručuje Šehović.

Zato poziva rukovodstvo Skupštine Crne Gore da, kako kaže, zaštiti svoje ustavne nadležnosti i da počne na djelu da sprovodi toliko često pominjanu kontrolnu funkciju nad Vladom

“Pozivamo i Državnu revizorsku instituciju da pokaže odgovornost prema građanima, te
da u skladu sa svojim nadležnostima, a na osnovu člana 21 Zakona o državnoj revizorskoj instituciji reaguje, kako bi na vrijeme spriječila dalje nezakonito raspolaganje budžetskim sredstvima, te time i negativne posljedice i potencijalne trajne štete po državu i njene poreske obveznike”, zaključio je Šehović.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније