Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

13. 01. 2021. 13:50   >>  13:50

UIP

EBRD i NALED pomažu u radu crnogorskih inspekcija

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Javno-privatno udruženje za unapređenje poslovnog okruženja (NALED) pružiće pomoć u reformi inspekcijskog nadzora u Crnoj Gori, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

EBRD se, usljed pandemije koronavirusa, koja je regionu donijela rizik povećanja sive ekonomije u svim oblastima, odlučila na brzu reakciju i, nakon podrške reformi inspekcija u Srbiji, pomoći će reformi inspekcijskog nadzora u Crnoj Gori.

„Uprava za inspekcijske poslove u procesu je izrade IT sistema za povezivanje svih inspekcija, pa će biti dragocjena iskustva iz realizacije projekta razvoja sistema eInspektor, koji je implementiran u Srbiji takođe pod okriljem EBRD, u saradnji s NALED-om“, navodi se u saopštenju.

Koordinatorka projekta iz EBRD-a, Jelena Ćirković, kazala je da je poboljšanje poslovnog i investicionog okruženja jedan od prioriteta te banke u regionu Zapadnog Balkana. EBRD, u skladu sa tim u okviru Inicijative za unapređenje investicione klime i upravljanja, podržava reformu inspekcija u Srbiji, a od skoro i u Crnoj Gori.

„Sprovođenje programa u Srbiji već je donijelo konkretna poboljšanja u efikasnosti rada inspekcijskih službi, što se posebno pokazalo korisnim u cilju kontrolisanja sprovođenja epidemioloških mjera tokom pandemije“, kazala je Ćirković.

Ona je rekla da se raduju što će sa NALED-om stečena znanja i iskustva iskoristiti da podrže reformu inspekcija u Crnoj Gori u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove.

EBRD je omogućila realizaciju Projekta unapređenja inspekcijskog nadzora u Crnoj Gori, angažujući tim NALED-a koji će pripremiti tri važna instrumenta za jačanje efikasnosti inspekcija u Crnoj Gori – kontrolne liste za provjeru zakonitosti poslovanja kompanija i preduzetnika, registar firmi i njihovih objekata koje su predmet nadzora, kao i kriterijume za uvođenje analize rizika u rad inspekcija.

Koordinatorka za analitiku u NALED-u, Milica Anđelković Đoković, kazala je da će nakon kompletnog kreiranja kontrolnih listi, koje se očekuje do aprila naredne godine, one kao i u Srbiji biti javno dostupne i privrednici će moći, odgovaranjem na niz jednostavnih pitanja, da sami provjere da li posluju u skladu sa zakonom i da bolje razumiju propise.

„Inspektori će moći uz pomoć kontrolnih listi i matrica za procjenu rizika da rangiraju privredu po nivou rizičnosti i tako odrede prioritete u nadzoru. Odgovorni privrednici će na ovaj način biti manje opterećeni kontrolama jer će ih inspektori rjeđe posjećivati, a subjekti kod kojih se utvrdi kršenje propisa biće kontrolisani u intezivnijoj mjeri sve dok ne koriguju poslovanje“, navela je Anđelković Đoković.

Kada je riječ o Registru subjekata i objekata nadzora, ta objedinjena baza podataka o privredi omogućiće inspektorima da brže dođu do potrebnih podataka o nadziranim firmama i bolje pripreme kontrole što, dugoročno posmatrano, može značiti i smanjenje opterećenja privrednika usljed efikasnijih kontrola.

„Za implementaciju svih navedenih produkata ovog projekta biće potreban duži period, što je uslovljeno ne samo kompleksnošću sistema već i umnogome zavisi i od podrške drugih institucija u dijelu uvezivanja relevantnih registara“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније