Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

11. 01. 2021. 15:45   >>  16:31 10

MILATOVIĆ

Nove mjere za brži oporavak ekonomije

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da poboljšanje ekonomske aktivnosti uslovljeno razvojem epidemiološke situacije. On je istakao da danonoćno rade na paketu za pomoć privredi, te da razmatraju mogućnost da kompanije koje budu kršile mjere ne dobiju subvencije.

„Stoga me izuzetno raduju nove mjere koje je propisalo Ministarstvo zdravlja, a koje nam otvaraju mogućnost za oporavak sektora turizma i cjelokupne ekonomske aktivnosti u zemlji. Ovo su jako dobre vijesti. Drago mi je da je Ministarstvo bilo u mogućnosti da omogući ulazak u Crnu Goru bez dodatnih zahtjeva i slobodno kretanje unutar države“, kazao je Milatović na konferenciji za novinare povodom predstavljanja novih mjera.

On je ocijenio da će obje mjere pozitivno uticati na aktivnosti u sektoru turizma, kao i cjelokupne ekonomske, i da će i u budućnosti ostati na snazi.

Milatović je saopštio da kretanje bez ograničenja postoji u većini zemalja Evropske unije (EU).

„Albanija i Hrvatska su prošle puno bolje od Crne Gore u smislu aktivnosti u turističkom sektoru, a istovremeno imaju mnogo manji nivo zaraženih po stanovniku od nas. Crnogorska ekonomija je u trećem kvartalu prošle godine, upravo zbog ograničenja ulaska turista, izgubila oko 450 miliona EUR“, kazao je Milatović.

On smatra da je tokom ljetnih mjeseci zanemarljiv broj turista bio odgovoran za transmisiju virusa unutar granica Crne Gore.

„Moramo svi biti svjesni da je upravo suzbijanje transmisije virusa u samoj zemlji primarni faktor uspješnog otvaranja granica. Ukoliko ljudi iz instranstva nemaju povjerenja u zemlju domaćina da sačuva njihovu sigurnost i zdravlje, oni sigurno neće doći“, naveo je Milatović.

On je dodao da ukidanje ograničenja međugradskog saobraćaja vikendom ne samo da će pozitivno uticati na kvalitet života i navike građana, već će imati i pozitivne efekte na sektor ugostiteljstva i zimsku turističku sezonu.

„Slobodno kretanje i raspolaganje vremenom, uz maksimalnu društvenu i ličnu odgovornost i poštovanje propisanih zdravstvenih mjera, preduslov su svih pozitivnih ekonomskih efekata“, saopštio je Milatović.

On je kazao da smo, ipak, svi svjedoci kršenja mjera širom Crne Gore.

„Zato smo, pored akcenta na rad inspekcijskih službi, odlučili i da razmotrimo da kompanije koje budu vidno kršile propisane mjere budu onemogućene da dobiju državne subvencije za podršku privredi“, poručio je Milatović.

On je podsjetio da Ministarstvo ekonomskog razvoja, u saradnji sa drugim resorima Vlade, prije svega Ministarstvom finansija, danonoćno i intenzivno radi na kreiranju paketa podrške za privredu i građane za prvi kvartal ove godine.

„Nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti biti u mogućnosti da ga predstavimo javnosti“, zaključio je Milatović.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније