Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina Business ]

07. 01. 2021. 13:35 >> 13:35

GRGUROVIĆ

Više korisnika elektronskih komunikacionih usluga

U Crnoj Gori je, i pored pandemije, došlo do povećanja broja korisnika u skoro svim segmentima elektronskih komunikacionih usluga, a mreže su, iako opterećene, odgovorile na sve zahtjeve, ocijenili su iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Izvršni direktor EKIP-a Darko Grgurović kazao je da je prisutan kontinuirani razvoj tehnologija i dostupnost najmodernijih servisa i njihovog korišćenja od građana Crne Gore bez obzira na njihovu geografsku lokaciju, starost i pol.

“I pored pandemije Covid-19 došlo je do povećanja korisnika u skoro svim segmentima elektronskih komunikacionih usluga, a elektronske komunikacione mreže su i pored znatnog opterećenja u smislu povećanja obima količine saobraćaja uspjele da izađu u susret svim zahtjevima korisnika”, rekao je Grgurović u intervjuu agenciji Mina-business.

On je naveo da je tržište elektronskih komunikacija u Crnoj Gori i tokom prošle godine nastavilo sa razvojem.

“Tome je doprinio stabilan i predvidiv regulatorni okvir koji kreira Agencija u skladu sa zakonskom regulativom i brojnim analizama koje se rade”, naveo je Grgurović.

On je sapštio da su najveći i najznačajniji crnogorski operatori elektronskih komunikacija, kao što su Crnogorski Telekom, Telenor, M:tel, Telemach i Radio-difuzni centar, iako suočeni sa brojnim izazovima, nastavili sa ulaganjama u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga.

“Putem takvih mreža korisnicima u Crnoj Gori danas se nude skoro sve elektronske komunikacione usluge koje se pružaju i u najrazvijenim državama i koje trenutno zadovoljavaju potrebe korisnika. Svi veći operatori su sproveli migraciju svojih fiksnih elektronskih komunikacionih mreža prema takozvanom All-IP okruženju, tako da preko jedinstvene IP mreže mogu pružati usluge prenosa glasa, prenosa podataka i distribucije AVM sadržaja”, dodao je Grgurović.

Trenutno preko 80 odsto domaćinstava u Crnoj Gori ima dostupnost širokopojasnog priključka od 30 megabita po sekundi (Mb/s) i više.

Grgurović je rekao da je nastavljen dalji razvoj mobilnih elektronskih komunikacionih mreža.

Prema njegovim riječima, pojedini operatori su povećali količinu internet podataka uključenih u pretplatu, a neki nijesu računali u pretplatu internet saobraćaj ka online platformama za nastavu.

“Iz statističkih podataka se vidi da je internet saobraćaj naročito bio u porastu u drugoj polovini marta, da bi se kasnije vratio u normalu, ali se čitavo vrijeme realizovao bez problema, što je glavni pokazatelj da su mreže operatora dobro dimenzionisane i planirane”, poručio je Grgurović.

On je napomenuo da ni u mobilnoj mreži nije bilo nekih većih zagušenja ni gubitka saobraćaja izuzev prve sedmice pandemije kada je došlo do manjih zagušenja u realizaciji mobilnog saobraćaja, ali samo par sati u periodima maksimalnog saobraćaja.

Taj problem je uspješno riješen jer je obezbijeđeno alternativno usmjeravanje preko pravaca na kojima nije bilo zagušenja.

On je podsjetio da su investicione aktivnosti operatora elektronskih komunikacija u Crnoj Gori u razvoj mreža i usluga u periodu od 2017. do 2019. godine kvantifikovane na preko 270 miliona.

Odnos iznosa investicija i prihoda operatora elektronskih komunikacija u tom periodu je skoro 40 odsto, što je značajno više od evropskog prosjeka koji je oko 15 odsto.

On smatra da će smanjenje cijena usluga rominga u državama Zapadnog Balkana, koje će biti primijenjeno od jula ove godine, donijeti veoma značajne benefite za privatne i poslovne korisnike, koji će usluge rominga koristiti u regionu.

Ti benefiti će se prije svega odnositi na veće korišćenje usluga rominga bez straha od dobijanja visokih računa za njihovo korišćenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније