Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG ]

30. 12. 2020. 19:51   >>  19:50 1

OD PDV-A GODIŠNJE

Uz elektronsku fiskalizaciju državi dodatnih 17 miliona €

Poslanici Skupštine usvojili su krajem decembra izmjene i dopune Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, kojima se predviđa mogućnost prelaznog perioda do 1. juna naredne godine za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije u realnom vremenu. To znači da od prvog januara svi koji su spremni da evidentiraju promet u realnom vremenu i šalju ga preko IT uređaja direktno Poreskoj upravi. Svi koji to nijesu, imaju priliku da do prvog juna to i urade. Primjenom ovog zakona država očekuje veću naplatu poreza na dodatu vrijednost od 17 miliona eura godišnje.

Nekoliko puta odgađana primjena Zakona o elektronskoj fiskalizaciji stupa na snagu prvog januara. No, imajući u vidu potrebe privrede koju opterećuju posljedice pandemije korona virusa, usvojena je njegova izmjena u dijelu prelaznog perioda za sve one koji nijesu stigli da obezbijede neophodne uslove za primjenu novog propisa.

Nova softverska rješenja iznjedrila su i ekspanziju IT tržišta, tako da sada veoma lako možete doći do rješenja novog načina evidentiranja prometa. Pred privrednicima je nekoliko varijanti.

Ono što se ne smije zaboraviti i što je zakonska obaveza, jeste defiskalizacija postojećih uređaja što u praksi znači očitavanje kompletnog prometa na poreskim kasama, što znači dokumentovanje cjelokupnog prometa prije elektronske fiskalizacije.

Nešto preko 200 poreskih obveznika već od prvog januara u sistemu su elektronske fiskalizacije. Testni period je pokazao da sve funkcikoniše besprekorno, a na taj način evidentirano je preko 250.000 pojedinačnih računa.

Zoran Leković, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније