Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

29. 12. 2020. 15:36   >>  15:37

NE SLAŽU SE S NAJAVAMA

USSCG protiv ukidanja neradne nedjelje

Predstavnici Unije slobodnih sindikata (USSCG) saopštili su da se ne slažu sa najavama Vlade o ukidanju neradne nedjelje, jer se time neće povećati promet u ekonomiji, što tvrde u izvršnoj vlasti.

Iz USSCG su, u otvorenom pismu ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću, kazali da je prije razgovora sa socijalnim partnerima izašao u javnost sa eksplicitnim stavom da njegov tim stoji iza mjere ukidanja neradne nedjelje koju će predložiti Vladi.

„Iskreno rečeno, zgranuti smo i duboko razočarani činjenicom da vi, kao tek postavljeni ministar u novoj Vladi, prvim potezima želite da minimizirate nedavno uspostavljenu tekovinu za koju se USSCG svojom kontinuiranom kampanjom borila od 2009. godine“, naveli su iz Unije u pismu Milatoviću.

Ukidanjem neradne nedjelje Vlada će, kako su rekli iz Unije, desetinama njihovih koleginica i kolega uskratiti pravo na bar jedan porodičan dan u sedmici, a to je u svim razvijenim zemljama svijeta nedjelja.

„Pitamo se da li nam takva mjera nagovještava buduću sudbinu svijeta rada u Crnoj Gori, s obzirom da u novoj Vladi resorno ne egzistira Ministarstvo rada i socijalnog staranja“, kazali su iz Unije.

Oni su poručili da ukidanje neradne nedjelje neće, kako tvrdi Milatović, povećati promet u ekonomiji iz prirodnog i logičnog razloga što će sve za čim građani imaju potrebu, a što bi se prometovalo nedjeljom, biti prometovano dan prije ili dan poslije, odnosno subotom, ponedjeljkom ili nekim drugim danom.

„Takođe, da uvođenje neradne nedjelje nije nikakva populistička mjera, već evropski standard, najbolje govori snažna podrška koju je dobila od crnogorske javnosti, kao i činjenica da je ta mjera donijeta upravo na inicijativu poslodavaca“, navodi se u pismu.

Poslodavci su, kako podsjećaju iz Unije, kao razloge za uvođenje neradne nedjelje isticali povećanje produktivnosti rada, veće zadovoljstvo i odgovornost zaposlenih prema radnim zadacima i više slobodnog vremena koje bi zaposleni mogli da planiraju i provode sa porodicom.

„I tako, dok mi razmišljamo o ukidanju neradne nedjelje, druge napredne i razvijene zemlje Evrope, upravo iz razloga produktivnosti, skraćuju radnu sedmicu na četiri ili pet radnih dana, ili na 30 sati sedmičnog rada“, rekli su iz Unije.

Iz USSCG su Milatoviću saopštili da od njega očekuju da u predstojećem mandatnom periodu, preko nadležnih institucija sistema, prevashodno fokus stavi na stvaranje dostojanstvenih uslova rada za sve zaposlene u Crnoj Gori.

„Takođe, nadležne institucije moraju što prije da pokrenu snažnu kampanju prevođenja u legalan radni odnos 40 hiljada osoba koje se nalaze u faktičkom radnom odnosu i suzbijanja prakse isplate dijela zarada 'na ruke' i višemjesečnog, ili čak višegodišnjeg kašnjenja sa uplatom doprinosa za obavezno socijalno osiguranje“, poručili su iz Unije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније