Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dan ]

27. 12. 2020. 08:26 >> 08:26
1

USSCG

Sa novom Vladom još nema socijalnog dijaloga

Zamjenica generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata (USSCG) Ivana Mihailović saopštila je da, iako su očekivali, do sada nije došlo do uspostavljanja socijalnog dijaloga između novokonstituisane Vlade Crne Gore i predstavnika reprezentativnih socijalnih partnera.

 

Ona vjeruje da će u najskorijem roku nastaviti tripartitni dijalog o svim važnim pitanjima za svijet rada, a posebno o zakonskim propisima iz te oblast od kojih se neki već sada nalaze u skupštinskoj proceduri.

- Jasno nam je da pred novom Vladom stoje veliki izazovi i ozbiljan posao, ali u USSCG vjerujemo da većina aktivnosti, koje je Vlada Crne Gore planirala da preduzme u narednom periodu, neće proizvesti efekat kakav bi trebalo da proizvedu ukoliko ne budu planirane i dogovarane kroz dijalog sa socijalnim partnerima i drugim zainteresovanim subjektima - kazala je Mihailović.

U tom smislu, Izvršni odbor USSCG je nakon sjednice održane 18. decembra uputio premijeru zahtjev za prijem na razgovor njihovih predstavnika kako bi u neposrednom kontaktu predstavili rad, ali i očekivanja od novokonstituisane Vlade.

- Posebno smo naglasili nužnost da nova Vlada, na prvoj narednoj sjednici, imenuje svoje predstavnike u Socijalnom savjetu kao Ustavom Crne Gore ustanovljenom tripartitnom tijelu na nivou kojeg se razmatraju pitanja od značaja za ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih i generalno stanja na tržištu rada. Zahtijevali smo, takođe, da Vlada imenuje svoje najreprezentativnije predstavnike u ovom tijelu kako bi na taj način dala značaj i osnažila njegov rad. Na taj način biće omogućeno dalje nesmetano funkcionisanje ovog tijela koje je, u ovom trenutku, u potpunosti onemogućeno da obavlja poslove iz svoje nadležnosti - istakla je Mihailović.

Podsjetila je da je socijalni dijalog strateški cilj agende Međunarodne organizacije rada o dostojanstvenom radu, te temeljni dio evropskog socijalnog modela kojem kao država kandidat težimo.

- Činjenica da je nekadašnje Ministarstvo rada i socijalnog staranja sada razdvojeno i pripojeno različitim resorima predstavlja svojevrstan izazov sa kojim se u ovom trenutku suočavamo, a za koji vjerujemo da će biti prevaziđen onog trenutka kada novoformirana Vlada sa socijalnim partnerima otpočne dijalog - ocijenila je Mihailović.

Dodaje da su očekivanja USSCG od nove Vlade velika, te da godinama unazad ova radnička organizacija apeluje na donosioce odluka da izvrše svojevrstan preokret u ekonomskoj, socijalnoj, tržišnoj i ekološkoj politici sa akcentom da taj preokret bude zasnovan na održivom rastu i razvoju.

- Istovjetne zahtjeve imaćemo i prema novoj Vladi jer kao što od svog nastanka ističemo, za nas kao reprezentativnu nacionalnu sindikalnu centralu nije važno ko vlada, već kako vlada - ističe Mihailović.

Stoga, USSCG ima set zahtjeva kako u pogledu ekonomske politike i politike tržišta pa da, tako i u pogledu poreske, socijalne ali i sindikalne politike.

- Ono na čemu ćemo posebno insistirati, kao i u prethodnom periodu, jeste: jačanje vladavine prava; depolitizacija institucija, a posebno menadžmenta privrednih društava koja su u vlasništvu države; efikasnije ispunjavanje obaveza u procesu pristupanja EU; osnaživanje socijalnog di jaloga na svim nivoima; uvođenje sistema odgovornosti na svim nivoima; stvarna, a ne deklarativna borba protiv rada na crno, jačanje inspekcijskih organa; neselektivna primjena zakona; naplata poreskog duga - ističe Mihailović.

Ona je upozorila da je rad Socijalnog savjeta onemogućen u potpunosti i da će biti nastavljen tek onda kada novokonstituisana Vlada imenuje svoje predstavnike u ovom tripartitnom tijelu.

- USSCG očekuje da ovu obavezu Vla da u što skorijem trenutku izvrši i time omogući nesmetan rad Socijalnog savjeta, odnosno vršenje njegove osnovne funkcije ali i nastavak već započetih aktivnosti ovog tijela. U svom ekspozeu, premijer je naveo da će u narednom periodu fokus, pored ostalog, biti narazvojnoj ekonomskoj politici, održivosti javnih finansija, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju. Sve ovo su teme u vezi sa kojima, shodno Ustavu, Zakonu o Socijalnom savjetu, ali i međunarodnim pravnim aktima, postoji obaveznost vođenja socijalnog dijaloga sa reprezentativnim socijalnim partnerima na nacionalnom nivou i mi vjerujemo da će taj dijalog u što kraćem roku biti uspostavljen - istakla je Mihailović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније