Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 12. 2020. 14:24 >> 14:24

IZ UP UPOZORAVAJU

Kovid kriza ugrozila opstanak frizera i kozmetičara

Odbor za frizerske i kozmetičarske usluge u Uniji poslodavaca Crne Gore, ukazao je na mnogobrojne probleme koji ugrožavaju poslovanje privrednih subjekata iz ovih djelatnosti.

Nakon formalnog osnivanja, na sjednici Odbora postavljeni su prioriteti djelovanja Odbora, u skladu sa sagledanim problemima sa kojima se privrednici iz ove djelatnosti suočavaju u praksi.

Kako dodaju, pad prometa koji je epidemija donijela i objektivna nemogućnost privrednika iz ove djelatnosti da nesmetano posluju u novonastaloj situaciji (uz evidentnu neizvjesnost u pogledu daljeg razvoja situacije, kao i registrovani rast nelegalnog poslovanja), svakako ih stavlja na listu ugroženih djelatnosti čija je održivost u velikoj mjeri dovedena u pitanje. S tim u vezi, Odbor frizerskih i kozmetičarskih usluga očekuje da će nadležni državni organi sagledati situaciju u kojoj se privredni subjekti iz ove djelatnosti nalaze i pružiti im adekvatnu podršku koja će omogućiti da se sačuvaju i preduzeća i radna mjesta lica zaposlenih.

"Tom prilikom iskazana je i spremnost da se u partnerskom odnosu sa nadležnim organima otvori dijalog koji će za cilj imati i rješavanje nepovoljnih okolnosti koje u značajnoj mjeri ugrožavaju poslovanje privrednih subjekata. Naime, radi se o dugogodišnjim problemima koji se tiču sive ekonomije i nelojalne konkurencije, neuređenosti tržišta, problematičnog poreskog tretmana, a koji su dodatno kulminirali u okolnostima epidemije COVID-19", navodi se u saopštenju.

Procjene su da se svega 50 odsto privrednih aktivnosti u ovoj djelatnosti odvija na regularan i zakonit način.

"Imamo situaciju u kojoj gubi zdrav biznis i državni budžet, a podstiče se nekontrolisano i nezakonito ponašanje na tržištu. I pored toga, članovi Odbora su istakli da dodatno obeshrabruje inertnost nadležnih organa kod kojih se, osim deklarativne, ne vidi suštinska riješenost da se ovaj gorući problem stavi pod kontrolu. Osim toga, Odbor smatra da je potrebno da se adekvatnim odlukama prate politike koje se prema ovoj djelatnosti sprovode u razvijenim evropskim zemljama, imajući u vidu strateško opredjeljenje Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju Odbora.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније