Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dnevne novine ]

14. 12. 2020. 07:56 >> 07:56

UPRKOS KORONI

Naredna godina u znaku ekonomskog rasta

Savjet Centralne banke (CBCG) ocijenio je u izvještaju da će, uprkos svemu, naredna godina biti u znaku ekonomskog rasta, pišu Dnevne novine.


Izvještaj, koji se od 8. decembra nalazi u skupštinskoj proceduri, formalno je napravljen za prošlu godinu, ali se u mnogim stvarima dotiče i ove godine i ekonomske krize generisane pandemijom koronavirusa.

“Prema ekonomskoj teoriji, oporavak nakon ovakvih pandemijskih kriza bi trebalo da bude brži nego u slučaju klasičnih ekonomskih kriza, zbog čega je realno očekivati da, ukoliko se pandemija okonča u ovoj godini, u narednoj bude ostvarena pozitivna stopa ekonomskog rasta”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj su potpisali guverner CBCG Radoje Žugić, bivši ministar finansija Darko Radunović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Uroš Andrijašević i predsjednik Komisije za tržište kapitala Zoran Đikanović.

Još nije poznato kada će se o izvještaju izjasniti poslanici jer su mnogi akti arhivirani, ali se pretpostavlja da će biti tokom naredne sedmice.

Vlada je prvobitno procijenila da će stopa pada ekonomije u ovoj godini biti 6,8 odsto, ali je nakon pada u drugom kvartalu od čak 20,2 odsto, jasno da će ukupna stopa pada iznositi između 14 i 15 odsto.

Istovremeno, Međunarodni monetarni fond (MMF) je u svojoj posljednjoj procjeni prognozirao da će pad crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine iznositi 12 odsto, dok se naredne očekuje solidan rast od 5,5 odsto.

Savjet CBCG je saopštio da nema sumnje da će pandemija ostaviti ogromne posljedice prije svega na zdravlje ljudi, ali proizvesti i velik uticaj na ekonomije širom svijeta.

Savjet predviđa da će Crna Gora, kao i gotovo sve zemije svijeta, zapasti u recesiju.

CBCG je predvidjela da će doći do rasta nezaposlenosti, posebno usljed smanjenja angažovanja radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima izazvano obaveznim i djelimičnim zatvaranjem objekata, dok se očekuje rast u djelatnostima poput tehnologije, elektronskih servisa i komunikacija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније