Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 12. 2020. 20:33   >>  20:33

ZA DESET GODINA

EIB u CG uložila 890 miliona eura

Na nedavno održanom Samitu zemalja Zapadnog Balkana, Evropska investiciona banka je dala podršku Ekonomsko- investicionom planu Evropske komisije, koji predviđa 9 milijardi eura. Novac će biti utrošen za poboljšanje putne infrastrukture, oporavak malih i srednjih preduzeca i razvoj energetski efikasnih projekata u regionu.

Evropska investiciona banka je u proteklih 10 godina, u Crnu Goru uložila 890 miliona eura, najviše u mala i srednja preduzeća, sanitarnu i transportnu infrastrukturu. Bili su značajna podrška našoj državi nakon ekonomske recesije 2008. godine, kao i poplava dvije godine kasnije. Evropska investiciona banka pokazala se kao pouzdan partner i u aktuelnoj zdravstvenoj krizi. Kao odgovor na pandemiju kovid 19, banka Evropske unije je u maju donijela finansijski paket za države Zapadnog balkana u iznosu od 1,7 milijardi eura.

"Od tada do danas mobilisali smo preko milijardu eura za pomoć privatnom i zdravstvenom sektoru kako bi nadomjestili najurgentnije deficite nastale usljed pandemije. Potpisali smo i dva zajma za crnogorska mala i srednja preduzeća u iznosu od 80 miliona eura kako bi im pomogli da održe poslovanje, likvidnost i radna mjesta. Takođe, u julu ove godine investirali smo 40 miliona eura za obnovu pet glavnih puteva u Crnoj Gori", kazala je predstavnica Evropske investicione banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Sandrine Friscia.

Na nedavno održanom Samitu zemalja Zapadnog Balkana, EIB je dao podršku Ekonomsko-investicionom planu Evropske komisije.

"Plan predviđa mobilizaciju 9 milijardi eura za podršku zelenoj i digitalnoj tranziciji regiona u pravcu stvaranja zajedničkog, inkluzivnog, konkurentnog i održivog tržišta. Evropska unija će uz pomoć novog garancijskog instrumenta za Zapadni Balkan obezbijediti garancije za koje se očekuje da će pokrenuti potencijalne investicije do 20 milijardi eura tokom ove decenije", dodala je Friscia.

Evropska investiciona banka će tehnički i finansijski pomoći lokalnim partnerima da poboljsaju putnu infrastrukturu na Zapadnom Balkanu, obnove željezničke mreže, oporave mala i srednja preduzeca. U planu su i izrada efikasnije sanitarne infrastrukture u regionu, digitalna transformacija privatnog i javnog sektora, kao i razvoj energetski efikasnih projekata.

"Sve ove investicije i inicijative trebalo bi da tokom ove decenije da dovedu do stvaranja novog ekonomskog ambijenta na Zapadnom Balkanu atraktivnijem za strane investitore, sa konkretnijim regionalnim tržištem koje podržava inovacije, inkluzivni rast i stvaranje novih radnih mesta", kazala je predstavnica Evropske investicione banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Neki projekti su već odobreni i njihova implementacija bi trebalo uskoro da počne.


Aida Rastoder, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније