Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 12. 2020. 07:03 >> 07:05
2

RATKOVIĆ SMATRA

Turizam zaslužuje poseban resor u vladi

Trebalo bi projektovati i sveobuhvatno reformisati naš turistički sektor, smatra prof. dr Rade Ratković, dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam.

On je kazao Pobjedi da u inicijativi aktuelnog mandatara turizam, očigledno, nije prepoznat kao razvojna poluga ekonomije, s obzirom da je dat nizak status tome resoru u okviru Ministarstva ekonomije.

Po riječima dr Ratkovića, koji je odnedavno i koordinator Odbora za turizam Građanskog pokreta, crnogorskom turizmu potrebne su razvojne strategije.

"Glavni pravci reforme su, prije svega, promjena strukture smještajne ponude u smislu dupliranja, u narednih 10 godina, kako bi se stepen učešća hotela sa sadašnjih osam povećao na 25 odsto, zatim promjena strukture turističke tražnje u korist najjačih emitivnih tržišta Evrope (Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, skandinavske zemlje, Francuska, Italija…), koje bi u hotelskom smještaju učestvovale sa više od 50 odsto", kazao je Ratković.

On tvrdi da je potrebno i radikalno produženje turističke sezone, na bazi promijenjene strukture ponude i tražnje, na 160 do 170 dana pune zauzetosti osnovnog smještaja, nasuprot sadašnjih 90 do 100 dana kao i razvijanje novih turističkih proizvoda primjerenih pospandemijskim vremenima (ruralni turizam, kamping, kulturni turizam i razne druge vrste tematskog turizma…).

Komentarišući nepostojanje Ministarstva turizma u budućoj vladi kazao je da je poseban resor pravilo u gotovo svim turističkim zemljama Mediterana ili kao pridružen resor drugim privrednim granama.

Smatra da turizam zaslužuje da ima poseban resor i da će insistirati da tako i bude. Navodi i da bi zdravstveni turizam imao značajno mjesto u turističkoj razvojnoj politici.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније