Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

01. 12. 2020. 15:12   >>  15:12 1

MINISTARSTVO FINANSIJA

Do 1. jula korišćenje poreskih registar kasa

Projekat elektronske fiskalizacije počeće da se primjenjuje od 1. januara naredne godine, ali će oni koji ne budu spremni moći do 1. jula promet da evidentiraju i preko poreskih registar kasa, saopštili su predstavnici Ministarstva finansija.

Generalna direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu, Biljana Peranović, kazala je da će Zakon o fiksalizaciji u prometu proizvoda i usluga početi da se primjenjuje od 1. januara, iako su posljednjih mjeseci dobili dosta zahtjeva za odlaganje.

Ona je saopštila da su predstavnici Ministarstva imali sastanak sa budućim ministrima u novoj Vladi i da su se složili da se sa projektom ne smije stati.

„Projekat mora startovati 1. januara. Međutim, kako bi se izašlo u susret svima, mi smo u Ministarstvu pripremili izmjenu zakona, koja će predvidjeti taj prelazni period, odnosno jednu meku produkciju, a to znači da se od 1. januara kreće sa elektronskom fiskalizacijom, ali da će do 1. jula istovremeno funkcionisati i elektronska fiskalizacija i poreske registar kase“, rekla je Peranović.

Ona je na konferenciji za novinare povodom početka kampanje za promociju projekta elektronske fiskalizacije, Računa se svaki račun, saopštila da će, oni koji su spremni, preći 1. januara na elektronsku fiskalizaciju, a oni koji nijesu promet će evidentirati preko poreskih registar kasa.

„Krajnji datum, kada svi moraju preći na elektronsku fiskalizaciju, je 1. jul naredne godine. To su izmjene koje su predviđene i koje će biti predložene novoj vladi na usvajanje“, objasnila je Peranović.

Ona je podsjetila da je Zakon trebalo da počne da se primjenjuje od 1. januara ove godine, ali da je njegova primjena, zbog neuspješnog tenderskog postupka koji je sprovođen po procedurama Svjetske banke (SB), odložena za 1. januar naredne godine.

”Ono što očekujemo od ovog zakona i što su benefiti koje donosi primjena elektronske fiskalizacije su smanjenje neformlane ekonomije i nelojalne konkurencije, bolja naplata prihoda, podizanje svijesti građana o važnosti uzimanja računa i povećanje poreske discipline”, navela je Peranović.

Kako je dodala da će se, na osnovu podataka koji će se dobijati, obavljati kvalitetne analize koje će inspekciju usmjeravati na visoko rizične poreske obveznike, a sa druge strane realksirati uredne poreske obveznike od čestih kontrola.

Peranović je rekla da su u Ministarstvu svjesni da je pandemija stvorila ozbiljnu ekonomsku krizu i teškoće u poslovanju privrede i države.

”Međutim, ovo je pravi momenat gdje se pokazalo da je digitalna komunikacija između privrede, države i građana veoma bitna i da je važno u ovom trenutku zaštititi uredne proeske obveznike od nelojalne konkurencije”, poručila je Peranović.

Prema njenim riječima, kampanja Računa se svaki račun ima dvostruki cilj - uspješnu realizaciju projekta elektronske fiskalizacije i podizanje svijesti građana o značaju plaćanja poreza.

Generalna direktorica Direktorata za digitalizaciju i informacione sisteme u Ministarstvu i članica Projektnog tima za sprovođenje sistema elektronske fiskalizacije, Bojana Bajić, kazala je da je ideja da projekat donese benefite svima i suzbije sivu ekonomiju, odnosno nagradi uredne platiše.

„Sistem je zamišljen tako da je to jedan centralizovani sistem, koji će prikupljati podatke o prometu. Svaki račun koji se izda, gotovinski ili bezgotovinski, biće fiskalizovan u Poreskoj upravi (PU) i smatraće se validnim jedino ukoliko dobije jedinstveni kod računa koji dodjeljuje PU“, objasnila je Bajić.

Cilj je da podaci stižu na uređeni način, na jedno mjesto i da se tu analiziraju, kako bi se na osnovu toga pokretale dalje aktivnosti.

„Pristup sistemu će biti elektronskim putem, koristiće se svi sistemi elektronske identifikacije koji su dostupni u Crnoj Gori, bez ikakvih ograničenja, a promovisaće se i elektronske ulsuge povjerenja, odnosno primjena elektronskog potpisa i pečata“, dodala je Bajić.

Pomoćnik direktora PU u Sektoru za informacionu tehnologiju u oblasti poreskog sistema i rukovodilac projekta elektronske fiskalizacije, Dejan Abazović, saopštio je da je već urađeno dosta posla na projektu elektronske fiskalizacije, između ostalog projektni plan i tehnička i funkcionalna specifikacija za krajnje korisnike, bez koje se nije moguće prilagoditi sistemu PU.

”To znači da ovaj sistem podrazumijeva ne samo taj centralni sistem, koji će biti u PU, nego i sve one razvijene sisteme, prije svega informacione, koji će biti razvijeni kod krajnjih korisnika”, naveo je Abazović.

Zvaničnio testiranje je počelo 20. oktobra i traje i dalje, a do danas ima preko 150 prijavljenih, uglavnom softverskih kompanija.

”Imamo i preko 500 prijavljenih naplatnih uređaja, kao i oko 200 operatera za testiranje. Već smo počeli sa testiranjem produkcije, pa smo samim tim počeli da radimo i neke stres testove i u ovom trenutku to izgleda jako dobro”, dodao je Abazovć.

Kako je objasnio, radi se o sistemu koji na svojoj virtuelnoj platformi ima negdje oko 70-ak servera.

”Rezultati su trenutno takvi da u jednoj sekundi obrađujemo negdje oko tri hiljade transkacija, a na pet minuta to ide i do 900 hiljada”, precizirao je Abazović.

On je najavio da će uskoro biti objavljen poziv obveznicima fiskalizacije da izvrše registraciju i blagovremeno se pripreme za početak elektronske fiskalizacije.

”Svaki građanin će, u trenutku dobijanja računa, putem koda moći da provjeri da li je račun fiskalizovan ili ne”, rekao je Abazović.

On je saopštio da je Zakonom obuhvaćeno i gotovinsko i bezgotovinsko plaćanje i da niko u regionu nije do sada obuhvatio i jedan i drugi vid računa.

Na pitanje kako će zanatlije, frizeri i kozmetičari moći da primjenjuju sistem elektronske fiskalizacije, Abazović je odgovorio da će postojati razne mogućnosti i sistemi i da su se već na tržištu pojavile ponude koje će im obezbjeđivati uslove za fiskalizaciju.

„Već sada imamo neku informaciju da će jednu vrstu uređaja, kojom se mogu fiskalizovati računi upravo kod takvih djelatnosti, biti moguće izjamiti na mjesečnu rentu od 15 do 20 EUR za izdavanje gotovinskih računa“, rekao je Abazović.

Kazne za nepoštovanje Zakona će se kretati od 3,5 hiljada do 40 hiljada EUR.

Načelnica Odsjeka za edukaciju javnosti u PU, Milica Vuletić, rekla je da su kampanju osmislili u cilju promocije projekta elektronske fiskalizacije i promovisanja i podizanja svijesti javnosti o značaju plaćanja poreza i poreskog sistema za finansiranje svih potreba u društvu.

„Kampanjom Računa se svaki račun biće ponovljene poruke koje nosi ovaj projekat, a to je neophodnost dosljedne primjene zakona i pokazivanje društvene odgovornosti od svakog poreskog obveznika i građanina, koji će putem aplikacije moći da provjeri da li su izdati računi u svakodnevnom životu zaista regularni, odnosno da li je obračunati porez na dodatu vrijednost zaista i otišao u državni budžet“, zaključila je Vuletić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније