Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina Business ]

29. 11. 2020. 14:24 >> 14:24
3

DO 2022. GODINE

Strani investitori uložiće u CG oko 1,5 milijardi eura

Crna Gora je od 2006. godine sve privlačnija stranim investitorima, saopštio je predsjednik Savjeta stranih investitora (SSICG), Krištof Šoen i dodao da će kompanije članice nastaviti sa ulaganjem i realizacijom planiranih investicija uprkos pandemiji.

“Vjerujem da su upravo investicione aktivnosti kompanija članica Savjeta doprinijele da je Crna Gora danas prepoznata kao moderna država i atraktivna destinacija za strane investitore. Pandemija nije poremetila naše planove”, kazao je Šoen za Glasnik Privredne komore (PKCG).

On je rekao da kompanije članice SSICG nastavljaju sa ulaganjem u Crnu Goru i sa realizacijom planiranih investicija, kao što je i ranije najavljeno, da u periodu od ove do 2022. godine ulože okvirno 1,5 milijardi eura.

“Riječ je o planiranim dugoročnim investicijama koje imaju za cilj zaokruživanje započetih projekata, kao i unapređenje postojećih poslovnih procesa”, dodao je Šoen.

Crna Gora je, kako je ocijenio, mala država sa velikim potencijalima i vjeruje da kroz njihovo sinergetsko djelovanje mogu doprinijeti daljem razvoju poslovnog ambijenta, privlačenju stranih investicija, ali i jačanju ekonomske aktivnosti.

Šoen je, na pitanje u koje djelatnosti će najviše ulagati, odgovorio da se prema investicionima planovima njihovih kompanija članica, najveća ulaganja očekuju u sektorima turizma, okvirno 640 miliona, energetike oko 166 miliona, elektronskih komunikacija do 90 miliona, trgovine deset miliona, osiguranja devet miliona, pomorstva četiri miliona, dok će investicije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) iznositi do 300 miliona eura.

Šoen je, govoreći o saradnji sa Vladom, kazao da je SSICG vrlo aktivan sagovornik i partner Vladi u oblasti unapređenja poslovnog ambijenta.

“SSICG učestvuje u radu Savjeta za konkurentnost kao glavnog savjetodavnog tijela u oblasti unapređenja poslovnog ambijenta, te smo kao vrlo aktivni članovi u prethodnom periodu bili usmjereni na obezbjeđivanje implementacije preporuka koje naši članovi dostavljaju putem Bijele knjige, kao i kroz rad naših komiteta”, podsjetio je Schoen.

On je kazao da bliska i kontinuirana komunikacija sa Vladom i organima javne uprave ostaje važan alat Savjeta za podršku njihovim članovima u razvoju i unapređenju njihovog poslovanja u Crnoj Gori.

 “Najveći izazov sa kojim se mala i srednja preduzeća danas suočavaju je pristup finansijama, koji je već bio izazov za mnoge male kompanije prije nego što je započela ova kriza”, ocijenio je Šoen.

Vlada bi, kako smatra, trebalo da intenzivira borbu protiv sive ekonomije, koja zahtijeva odlučnu reakciju relevantnih institucija i predstavlja važan faktor za fer tržišnu konkurenciju.

“Dalju pažnju treba posvetiti sprovođenju reformskih procesa u sektorima analiziranim Bijelom knjigom, koji su naši članovi ocijenili niskim ocjenama, kao što su tržište rada i zapošljavanje, razvoj nekretnina, oporezivanje/doprinosi, korporativno upravljanje, vladavina prava, kako bi se unaprijedio poslovni ambijent, privukle strane investicije i stvorili uslovi za poboljšanje ekonomskog standarda svih građana Crne Gore”, zaključio je Schoen.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније