Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Vikend novine ]

28. 11. 2020. 07:34   >>  07:35 8

VLADA ĆE ODLUČITI

Aneks ili naplata penala zbog kašnjenja

Krajem septembra je istekao dodatni rok za završetak prioritetne dionice i do danas građani Crne Gore ne znaju kad će konačno moći da koriste benefite od prvih 40-ak kilometra auto-puta Bar Boljare. Aktuelna vlada najavljivala je da će ispitati opravdanost kineske kompanije CRBC da se zbog pandemije koronavirusa i po treći put produži rok za završetak prve dionice auto-puta. Aneks, ipak, nije potpisan, pa će njime morati da se bavi nova vlada, pišu Vikend novine.

 

Prvi rok za završetak radova, shodno ugovoru, bio je maj 2019. godine. Međutim, zbog niza kašnjenja, ali i obima posla koji je bio i veći od predviđenog, dogovoren je novi rok 30. septembar 2020. godine.

Vlada je tada potpisala aneks ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac-Mateševo sa kompanijom CRBC, koji je obuhvatio i petlju Smokovac, projekte vodosnabdijevanja i trajnog napajanja strujom.

Ni taj rok nije ispoštovan navodno zbog “više sile”, odnosno pojave koronavirusa.

Novog dogovora nema, a na novoj vladi je da ispita da li je opravdano Kinezima dati i treću šansu ili naplatiti penale zbog kašnjenja sa završetkom posla.

Zanimljivo, Crna Gora će prioritetnu dionicu dočekati bez ministra saobraćaja, jer je taj resor ukinuo mandatar Zdravko Krivokapić. Zbog toga, aneks ugovora sa kompanijom CRBC vjerovatno bi u tom slučaju potpisao budući ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Osim aneksa, pred novom vladom je još jedan izazov. Naime, budući konstituenti vlasti u planu imaju i detaljnu provjeru ugovora o izgradnji prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa kako bi ispitali da li su državni interesi u potpunosti zaštićeni. Predmet provjere biće i Tara, zbog navodne devastacije usljed izgradnje prioritetne dionice.

Kada je u pitanju stepen završenosti radova na auto-putu, on je oko 90 odsto.

Prioritetna dionica Smokovac – Uvač Mateševo, auto-puta Bar – Boljare, duga je 41 kilometar i sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca auto-put u Mateševu dolazi na više od 1.100 metara.

Prosječni dnevni, odnosno godišnji saobraćaj na postojećim putevima od Bara do granice sa Srbijom na pojedinim dionicama kreće se od 5.100 do 8.300 vozila sa izraženim sezonskim godišnjim intenzitetom koji dostiže i do 20.000 vozila.

Izgradnja prve dionice auto-puta će koštati 809,6 miliona eura.

Od tog iznosa, 85 odsto, tj. 688,16 miliona eura će obezbijediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto, tj. 121,44 miliona eura je učešće države Crne Gore.

Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva odsto.

Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije, pokazala je socioekonomska analiza tog projekta.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније