Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG ]

22. 11. 2020. 19:49   >>  23. 11. 2020. 12:37

SAMOZAPOŠLJAVANJE

CG bogatija za 216 preduzeća

Sredinom decembra Crna Gora biće bogatija za 216 novih preduzeća zahvaljujući projektu "Program grantova za samozapošljavanje" vrijedan 3,5 miliona eura. U pitanju je drugi od tri predviđena poziva koji se realizuje uz podršku Evropske Unije i Vlade Crne Gore kroz Program EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, vrijedan 18,3 miliona eura. Sprovodi ga Ministarstvo rada i socijlanog staranja, preko Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Da se posao ne čeka, nego traži, ili još bolje pokreće sopstveni biznis, nabolji su primjer Nikšićani Žarko Glušica i Dragana Mijušković. Niame, njima se ukazala prilika da kroz Pogram Grantova za samozapošljavanje, koji finasiraju EU i Vlada Crne Gore, direktno sa biroa rada osnuju firme. Sada će Žarko svoj put krčiti u svijetu digitalnog marketinga, a Dragana kroz Agenciju za PR i kreativno pisanje.

"Tu sam vidjla lično za sebe šansu, da mogu na taj način da razvijem svoj proizvod, dakle radi se o digitalnoj usluzi, i da budem konkurentna na crnogorskom tržištu", kazala je dobitnica granta "Za tvoj biznis" Dragana Mijušković.

"Što se tiče same neke procedure otvorio sam već preduzeće i očekujemo krajem decembra potpisivanje ugovora i nakon toga uplatu sredstava. Sredstva koja treba da dobijem će biti opredijeljena za uplatu doprinosa i nabavku prateće opreme za posao", kazao je dobitnik granta „Za tvoj biznis“ Žarko Glušica.

Za ovogodišnji poziv vladalo je veliko interesovanje. Na nivou Crne Gore pristiglo je čak 575 biznis ideja, a najboljih 216 dobilo je priliku da pokrenu svoj biznis kroz Projektu koji preko Zavoda za zapošljavanje sporovodi Ministarstvo rada i socijalnog staranja. U fokusu su, kao i u prvom pozivu kada su odobrene 94 biznis ideje, žene, mladi i dugoročno nezaposleni.

"Cilj programa ej da se podrži preduzetništvo, preduzetnički duih pojedinaca i samozapošljavanje, posebno za teže kategorije na tržištu rada , odnosno one koji se nalaze na evideniji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore", kazala je Ksenija Aranitović iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

"Ovog puta ciljne grupe su odigrale jako veliku ulogu u samom procesu evaluacije, te žene čine 64 odsto od ukupno odabranih projekata", kazala je Svetlana Krgovićiz ZZZCG .

Žarko i Dragana posebno ističu transparentnost čitavog postupka i kvalitetnu obuku od mentora na radionicama. Zaključuju da su benefiti ovakvih programa ogromni.

"Neki moj apel bi bio, i državi, i lokalnoj administraciji, da ovo ne bude u ciklusima, nego da bude stalno otvoren konkurs za sve ljude iz Crne Gore koji žele da apliciraju. Ovo je za sve nas vjetar u leđa, da radimo, da stavramo, da plaćamo porez ovoj državi i da se ta sredstva vrate državi da opet uloži u ljude koji će da apliciraju", dodala je Glušica.

"Smatram da ima jako puno mladih ljudi koji imaju talenta, koji znaju znanje, koji umiju da rade stvari i ne trebaju da napuštaju Crnu Goru, nego ovdje da razvijaju svoj biznis koji će opet biti dobar i za državu", dodao je Mijušković.

Bespovratnih sredstava je od 3-7.500 eura, a pravo da konkurišu kroz ovaj Program imali su kandidati koji su bili najamanje četiri mjeseca na birou rada prije raspisivanja konkursa. U martu naredne godine očekuje se rapsivanje trećeg i posljednjeg poziva.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније