Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 11. 2020. 11:18   >>  11:19 2

MEDOJEVIĆ TVRDI

Neophodan rebalans budžeta za 2020.

Vlada Crne Gore obavezna je po zakonu da napravi rebalans budžeta za 2020. godinu, jer projekcije iz rebalansa koji je ranije rađen nijesu bile dobre, tvrdi lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

"Na raspravi oko rebalansa budžeta u parlamentu tada sam pozvao ministra finansija Darka Radunovića da odmah pristupi novom rebalansu, jer su pretposvake Vlade bile nerealne i pogrešne. Vlada je ušla u rebalans u aprilu 2020. sa pretpostavkom da će pad prihoda od turizma biti 60% i da će pad BDP biti 6,8%", podsjeća Medojević.

Navodi da mu je tada rekao da će pad prihoda od turizma biti oko 90 odsto, a da će pad BDP-a biti oko 20%.

"Kao i uvijek, bio sam u pravu i moje procjene pada prihoda od turizma i pada BDP su bile mnogo realnije i preciznije. Pad izvornih prihoda budžeta u prvih deset mjeseci 2020. je preko 195 miliona eura, u odnosu na isti period 2019. godine", ističe Medojević.

Sasvim je, kaže on, jasno da je neophodan novi rebalans budžeta za 2020. prije nego što se u parlamentu bude raspravljalo o budžetu za 2021.

"Vladina projekcija iz rebalansa da će prihodi od poreza biti 1,6 milijardi eura su se pokazale neralnim jer su izvorni prihodi budžeta za prvih 10 mjeseci ove godine samo 1,3 milijarde. Tako je sa ovako velikim padom priliva od poreza, a posebno PDV-a, jasno da će prihodi budžeta biti manji od projektovanih rebalansom", kaže Medojević.

Zbog promašaja u projekciji, navodi on, Vlada je dužna po zakonu da pripremi još jedan rebalans, kako bi uskladila prihode i rashode budžeta prema realnim ostvarenjima.

"Nemoguće je raspravljati o Predlogu budžeta za 2021, a da prethodno nije napravljen rebalans u skladu sa realnim padom BDP u rasponu od 16-18% i padom izvornih prihoda budžeta", zaključio je Medojević.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније