Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

17. 11. 2020. 13:35   >>  13:35

PU

Objavili nova pitanja i odgovore o elektronskoj fiskalizaciji

Poreska uprava (PU) objavila je novi set često postavljanih pitanja u vezi sa projektom elektronske fiskalizacije radi edukacije i informisanja poreskih obveznika o preduslovima koje treba obezbijediti za sprovođenje fiskalnog servisa.

PU je omogućila svima da postavljaju pitanja u vezi sa projektom, koja se na sedmičnoj osnovi dopunjavaju, u cilju blagovremene i lakše pripreme za sprovođenje projekta elektronske fiskalizacije, shodno Zakonu, podzakonskim aktima i Tehničkoj i Funkcionalnoj specifikaciji.

PU je dostavljeno pitanje ukoliko poreski obveznik ima centralnu bazu podataka svih izdatih računa, i računar je registrovan kao elektronski naplatni uređaj (ENU), da li je u slučaju kvara računara potrebno da se on odjavljuje i prijavljuje novi.

Iz PU su odgovorili da je obveznik fiskalizacije dužan da registruje svaki ENU po poslovnom objektu.

„ENU je uređaj putem kojeg se ostvaruje promet i na kojem se vrši generisanje i štampanje fiskalnog računa. Prilikom dodavanja novog ENU ili odjavljivanja postojećeg ENU, promjenu je neophodno registrovati putem SEP portala“, navodi se u odgovoru PU.

Iz PU su objasnili da se to radi jer centralni sistem za elektronsku fiskalizaciju PU (CIS EFI PU), za svaki ENU u poslovnom objektu generiše poseban kod, koji je neophodno da obveznik fiskalizacije sačuva u memoriji ENU.

Poreske obveznike je zanimalo da li se primljeni avansi i uplate na račun kupaca fiskalizuju, na šta su iz PU odgovorili da se primljeni avansi fiskalizuju.

Jedno od pitanja odnosilo se na pružaoca kurirskih usluga koje zavisno od zahtjeva ko je platioc naplaćuje ili gotovinski, prilikom isporuke pošiljke i izdaje račun što je jasno da će evidentirati preko ENU, ali postoje i usluge koje fakturiše na kraju mjeseca – zbirno za sve isporuke koje su bile u toku mjeseca.

“Molim vas za pojašnjenje da li za usluge koje naplaćujemo bezgotovinski fiskalizujemo fakturu koju izdajemo na kraju mjeseca za izvršene isporuke u toku mjeseca”, pitao je pružaoc kurirskih usluga.

Iz PU su odgovorili da se kod pružanja usluga koristi mobilni naplatni uređaj.

“Potrebno je voditi računa o načinu plaćanja. Gotovinski ako se uzima novac. Ako se kreira sumarni račun na kraju mjeseca način plaćanja je order”, rekli su iz PU.

Poreske obveznike je zanimalo i kako će se sprovoditi elektronska fiskalizacija za firme koje se bave brzom poštom i čiji kuriri izdaju račune na licu mjesta i da li će postojati neki poseban proces u vezi sa tim.

„I kompanije koje se bave djelatnošću brze pošte jesu obveznik fiskalizacije, imajući u vidu da one predstavljaju obveznike poreza na dobit, kao i obveznike izdavanja računa/faktura. Za obavljanje fiskalnog servisa neophodno je da posjedujete mobilni elektronski naplatni uređaj, koji će omogućiti slanje XML poruka prema PU i štampu fiskalizovanog računa“, objasnili su iz PU.

PU je stiglo i pitanje da li se moraju i dalje koristiti fiskalne kase za izdavanje gotovinskih računa ili može da se koristi termalni printer povezan sa računarom koji koristi neki sertifikovani softver.

“Fiskalne kase se najčešće ne mogu prilagoditi na novi sistem online fiskalizacije u realnom vremenu i potrebno je kupiti novi elektronski naplatni uređaj. Štampa fiskalizovanih elektronskih računa je dozvoljena na bilo kom tipu štampača i slobodan je izbor poreskog obveznika. Ovi štampači ne moraju imati fiskalnu memoriju”, precizirali su iz PU.

Fiskalni printeri se, kako su dodali, najčešće mogu prilagoditi za štampu fiskalnih računa u online sistemu fiskalizacije, što svakako zavisi od proizvođača fiskalnih štampača. Alternativa ENU je program koji je instaliran na računaru i štampa se realizuje na termalnom printeru.

“Uz to, poreski obveznik treba da obezbijedi elektronski certifikat i stalnu internet vezu prema članu Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga”, kazali su iz PU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније