Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 11. 2020. 11:55 >> 11:56
3

UPCG UPOZORILA

Zatvaranje butika imalo bi fatalan udar na privrednike

Odbor za trgovinu odjećom i obućom u Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG) upozorio je da bi zatvaranje trgovačkih objekata odjece i obuće zbog epdemiološke situacije u zemlji mogao imati fatalan udarac za privrednike i zaposlene u toj djelatnosti.

Iz Odbora za trgovinu odjećom i obućom UPCG navode da se od početka ekonomske krize izazvane novim koronavirusom, preduzeća koja se bave trgovinom odjećom i obućom suočavaju sa velikim problemima koji ostavljaju trajne posljedice na njihovo poslovanje.

"Potpuna dvomjesečna obustava rada koja je godišnji promet umanjila za 17%, otežan uvoz i transport, naglašen sezonski karakter robe, smanjena tražnja i prodaja robe koja dovodi do stvaranja zaliha koje 'zarobljavaju' novac, nepostojanje ljetnje turističke sezone – samo su neki od problema privrednika iz ove djelatnosti koje Odbor za trgovinu odjećom i obućom u Uniji poslodavaca Crne Gore izdvaja kao posebno zabrinjavajuće", navode iz UPCG.

Povod njihovog obraćanja je, kažu, sve prisutnija informacija u javnosti po kojoj je, shodno odlukama NKT-a, moguće zatvaranje objekata iz ove djelatnosti.

"Imajući u vidu navedeno, Odbor za trgovinu odjećom i obućom upozorava da bi takva odluka bila fatalan udarac od kog se mnogi privrednici iz ove djelatnosti ne bi oporavili. Uvažavajući nezavidnu zdravstvenu situaciju u zemlji, kao i napore koje u pravcu očuvanja javnog zdravlja ulažu nadležni organi, odluku o zatvaranju njihovih poslovnih objekata trgovci odjećom i obućom doživjeli bi kao krajnje neopravdanu i neracionalnu. U tom slučaju, po uzoru na druge djelatnosti, bili bi prinuđeni da brane naše firme, kao i radna mjesta zaposlenih", ističe se u saopštenju.

Odbor navodi da ugroženost i neizvjestan opstanak ovih preduzeća nijesu prepoznali donosioci odluka tako da njihova djelatnost, napominju, osim dvomjesečnih subvencija minimalnih zarada nakon zatvaranja, nije prepoznata ni u jednom od tri paketa podrške privredi koje je Vlada usvojila.

"Uprkos tome, privrednici iz ove djelatnosti su od samog početka krize pokazali visok stepen odgovornosti kroz poštovanje propisanih mjera, čime je transmisija virusa COVID-19 u njihovim objektima svedena na minimum. Ovakav odnos trgovaca odjećom i obućom prema kriznoj situaciji više puta su javno potvrdili i predstavnici nadležnih inspekcijskih organa. Osim odgovornosti u pogledu zdravstvenih izazova, Odbor za trgovinu odjećom i obućom podsjeća da su njihovi privrednici do sada uspjeli da očuvaju radna mjesta zaposlenih, te da ispunjavaju obaveze prema državi kroz plaćanje poreza i drugih davanja. Međutim, ukoliko dođe do najavljenog zatvaranja objekata privrednika koji posluju u ovoj djelatnosti, Odbor ističe da je sasvim izvjesno da će i opstanak ovih firmi i radnih mjesta njihovih zaposlenih biti dovedeni u pitanje", saopštio je Odbor.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније