Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina - business ]

12. 11. 2020. 16:49   >>  16:49

USSCG

Sporan član Ustava, a ne Zakon o PIO

Unija slobodnih sindikata (USSCG) zabrinuta je činjenicom da je Ustavni sud, po predlogu Sudskog savjeta, pokrenuo postupak za ocjenu saglasnosti člana Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima.

„Tim povodom USSCG se već obratila Ustavnom sudu povodom slične inicijative koju je podnijelo Udruženje sudija Crne Gore, navodeći razloge zbog kojih je nije trebalo prihvatiti. Prethodno, prvenstveno što se tim predlogom i inicijativom potpuno pogrešno targetiraju odredbe člana 17 st. 1 i 2 Zakona o PIO kao odredbe zakona koje sudije u Crnoj Gori dovode u diskriminišući položaj, odnosno da se tim odredbama narušavaju ustavni principi o opštoj zabrani diskriminacije“, navodi se u saopštenju USSCG.

Iz Unije su objasnili da je to jer Zakon o PIO, kao i svi penzijski zakoni, utvrđuje kada se stiču uslovi za odlazak u starosnu penziju, a ne kada prestaju sudske funkcije.

„Osporavanom odredbom Zakona o PIO ostavlja se mogućnost zaposlenom muškarcu, odnosno zaposlenoj ženi da sa 66, odnosno 64 godine i najmanje 15 godina penzijskog staža, mogu, ukoliko to žele, da ostvare pravo na starosnu penziju“, rekli su iz USSCG.

Sa druge strane, Zakon o radu ostavlja mogućnost da zaposleni muškarac, odnosno žena, budu u radnom odnosu do 67 godina i najmanje 15 godina staža osiguranja kada im, po sili zakona, mora prestati radni odnos.

„Prema tome, kada je u pitanju pozicija zaposlene žene, osporavanom odredbom Zakona o PIO napravljena je pozitivna diskriminacija žene u odnosu na muškarca imajući u vidu ulogu i položaj žene u društvu i na tržištu rada. Dakle, osporavana odredba Zakona PIO ni na koji način ne diskriminiše žene, jer nije imperativnog karaktera“, objasnili su iz Unije.

U konkretnom slučaju, položaj sudija, u smislu prestanka njihove funkcije, problematizuje član 121 stav 2 Ustava Crne Gore, odnosno njegovo tumačenje, koji propisuje da sudiji prestaje funkcija kada ispuni uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

„Iz tog razloga USSCG smatra da je predmet pažnje Sudskog savjeta i Udrženja sudija morao biti navedeni član Ustava Crne Gore, a nikako odredbe Zakona o PIO“, rekli su iz USSCG.

Iz Unije su javno apelovali i ukazali da bi ukidanjem člana 17 st. 1 i 2 Zakona o PIO bila drastično zakinuta prava oko 165 hiljada zaposlenih u Crnoj Gori, prema podacima Poreske uprave (PU), odnosno preko 205 hiljada zaposlenih, prema podacima Monstata.

„Upravo tom odredbom, između ostalih, kroz dvogodišnji socijalni dijalog, vođen između reprezentativnih sindikata i Vlade, omogućeni su povoljniji uslovi za sticanje prava na starosnu penziju koji muškarcima i ženama daju mogućnost da prije 67 godine, ukoliko to žele, ostvare pravo na starosnu penziju“, precizira se u saopštenju.

U Uniji su naveli da je to izuzetno važno za zaposlene u brojnim djelatnostima, kao što su metalsko-rudarski kompleks, energetika, trgovina, građevina, šumarstvo, komunalne usluge i drugi koji zbog težine posla i uslova rada u kojima te poslove obavljavaju, psihofizički ne mogu da izdrže da ostanu na tržištu rada do 67 godine starosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније