Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

10. 11. 2020. 16:32 >> 16:31
1

CEFTA

Zajedničko regionalno tržište može privući strane investitore

Zajedničko regionalno tržište trebalo bi da podstakne razvoj poljoprivredne i prehrambene industrije, privuče strane investitore i omogući da se proizvodi i usluge nude po daleko konkuretnjijim cijenama, ocijenio je direktor CEFTA Sekreterijata, Emir Đikić.

 

On je kazao da je zajedničko tržište, koje čini 18 miliona ljudi, konkurentnije na evropskom i svjetskom planu i atrakivnije za investitore.

„Uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta je i podrška regionu u procesu usvajanja standarda Evropske unije (EU) i pristupanja jedinstvenom tržištu EU“, rekao je Đikić i dodao da žele da promovišu elektronsku i trgovinu “bez papira”.

Iz CEFTA je saopšteno da su lideri Zapadnog Balkana danas na sastanku u okviru Berlinskog procesa usvojili jedinstven Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište.

Plan, kako su naveli, obuhvata regionalnu trgovinsku oblast, koja se zasniva na četiri slobode i druge oblasti digitalizacije, inovacija, investicija i razvoja industrije.

"Učesnici sastanka su se saglasili da takva saradnja doprinosi većoj atraktivnosti i konkurentnosti regiona, kao i približavanju tržištu Evropske unije. CEFTA Sporazum će sprovoditi veliki broj ključnih aktivnosti ovog važnog plana“, dodaje se u saopštenju.

Nakon usvajanja plana je konstatovano da region Zapadnog Balkana sa 18 miliona stanovnika predstavlja važno tržište za kompanije i odskočnu dasku za pristup tržištima u i van EU.

Stoga regionalna ekonomska integracija može generisati do 6,7 odsto dodatnog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Ključni trgovinski sporazum u regionu, CEFTA, doprinijeće realizaciji Akcionog plana kroz smanjenje vremena čekanja prelazima za 30 odsto i obezbjeđenje usluga inspekcijskih službi 24 sata sedam dana u sedmici na prelazima u okviru Zelenih koridora“, navodi se u saopštenju.

Doprinos CEFTA-e ogledaće se i u smanjenju troškova i uštedi vremena kroz Programe uzajamnog priznavanja, korišćenjem jedinstvenog dokumenta za sedam tržišta, kao i u uspostavljanju regionalnog tržišta elektronske trgovine koje će biti na raspolaganju prije svega malim i srednjim preduzećima.

Akcionim planom obuhvaćeno je i eliminisanje necarinskih barijera kroz implementaciju efikasnog sistema za rješavanje sporova, o kojima su započeti pregovori prije dvije sedmice, kao i obezbjeđenje podrške na putu ka jedinstvenom tržištu EU.

Kako je zaključeno, EU ostaje ključni partner liderima Zapadnog Balkana u sprovođenju ambicioznog Akcionog plana, uz čvrsto ubjeđenje da snažan Zapadni Balkan, koji se stalno razvija, može pružiti nesumnjiv doprinos evropskoj ekonomiji i bezbjednosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније