Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 11. 2020. 14:41   >>  14:42 1

VARHELJI

Investicioni plan mijenja ekonomski pejzaž Balkana

Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan može da promijeni ekonomski pejzaž regiona za 4 do 5 godina, poručio je evkopski komesar za proširenje Oliver Varhelji na Samitu u Sofiji.

Ističe da je plan “čvrst temelj na kojem možemo graditi zajednički cilj da region učinimo stabilnijim, prosperitetnijim i ubrzamo njegov evropski put”. Poručuje da će zajedničko regionalno tržište povećati atraktivnost i konkurentnost regiona i omogućiti mu da se pretvori u investiciono čvorište.

Evropski komesr podsjetio je da je prije šest mejseci na Samitu u Zagrebu dogovoreno produbljivanje saradnje, te da su rezutati vidljivi već danas.

“Vaš dogovor o ambicioznom akcionom planu za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta koji će osigurati nesmetan promet robe, usluga, ljudi i kapitala je presudan. Zajedničko regionalno tržište povećaće atraktivnost i konkurentnost regiona i pomoći će mu da se pretvori u investiciono čvorište, zanimljivo i za globalne investitore koji žele da smanje udaljenost do tržišta EU”, poručio je Varhelji.

Podsjeća da je u međuvremenu Kosmija predstavila i snažan investicioni plan kako bi podstakla ekonomije, poboljšala njihovu konkurentnost, ojačala povezanost i podržala zelenu i digitalnu transformaciju.

“Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan ima za cilj da obezbijedi do 9 milijardi eura bespovratnih sredstava, upotpunjenih novom garancijom za Zapadni Balkan, koja bi trebalo da bude u stanju da generiše investicije do najmanje 20 milijardi eura. Konzervativnim proračunima, ove investicije mogu potencijalno povećati realni BDP regiona 3,6% ”, ističe Varhelji.

Komesar je istakao uvjerenje da će vlade u regionu preduzeti neophodne ekonomske i temeljne reforme potrebne da podstaknu “neviđenu investicionu ponudu koju je EU ovim planom stavila na sto”.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG-a iz Brisela

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније