Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 11. 2020. 09:29 >> 10:33

JOKIĆ O BUDŽETU

Planirali 1,6 miliona, prihodovali 280 eura

Stabilizacija lokalnih finansija, pored borbe sa koronom, biće najveći izazov u narednom periodu, kaže predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

“Ono što će biti najveći izazov Opštine Kotor u periodu pred nama jeste pokušaj da se stanje u finansijama stabilizuje i da opština ostane likvidna”, kazao je Jokić i dodao da je takvo stanje direktna posljedica pandemije korona virusa.

Srećom, kako dodaje, u Kotoru rade ugostiteljski objekti do 22 sata.

“Još uvijek se održava ta vrsta rada ugostiljeljskih objekata“, navodi Jokić i dodaje da su problem smanjeni prihodi u ugostiteljstvu, ali i svim turističkim granama.

“Već od ranije postojale su određene olakšice za privrednike i te olakšice su i dalje na snazi”, naveo je Jokić, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Najpogođeniji su, kako ističe, oni koji su radili u ugostiteljstvu i turizmu te je potrebno da im se obezbijede ozbiljni paketi pomoći.

“To će morati da bude fokus pažnje Vlade CG. Tako da ja očekujem da nova Vlada CG preduzme značajne mjere da ti paketi budu usmjereni na srž privrednog bića Crne Gore, ali jednako tako i na građane”, poručio je Jokić.

Planirano 500 uplovilo pet kruzera

Navodi primjer Luke Kotor, koja je imala planiranih 500 dolazaka kruzera, a kako kaže, imali su posjetu pet kruzera.

“Sada je već izvjesno da ove i početkom naredne godine od kruzera neće biti ništa”, kazao je Jokić.

Ističe i da je budžetom Opštine Kotor za 2020. bilo je projektovano da se od ulaznica za bedeme prihoduje oko 1,6 miliona eura, a prihodovano je 280 eura.

“Onda vam je jasno koliki je to udar na funkcionisanje Opštine Kotor, na budžet Opštine, a koliki je to udar na svakog pojedinačnog privrednika koji se bavi turizmom”, kazao je Jokić.

Nada se da ćemo do proljeća imati razrješenu situaciju sa koronom, te da ćemo, kako dodaje, vratiti na stare turističke tokove.

Iako u novoj vladi nema ministarstva turizma, vjeruje da će nova vlada imati u vidu da turizam čini skoro četvrtinu BDP-a.

Kaže i da je suština važnija od forme.

“Ono što je moj apel budućoj vladi jeste da, bez obzira što taksativno nema ministarstva turizma i pomorstva, da će nova vlada morati kao odgovorna vlada morati da vodi računa o položaju svih onih koji gravitiraju, ka ta dva resora”, zaključio je Jokić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније