Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

08. 11. 2020. 12:28 >> 12:28

GORANOVIĆ OCIJENILA

Oko 90.000 zaposlenih u riziku od obolijevanja

Stvaranje jake kulture fokusirane na dobrobit zaposlenih i građenje timskog duha postalo je važnije nego ikada, u situaciji kada je pandemija koronavirusa nametnula velike ekonomske izazove za firme i za njihove radnike, ocijenila je doktorica psihologije Jelena Goranović.

Ona je na seminaru pod nazivom Suzbijanje stresa na radnom mjestu u tri koraka, koji je Privredna komora (PKCG) organizovala u saradnji sa međunarodnom bonitetnom kućom Coface, predstavila kako stres utiče na psiho-fizičko zdravlje i efikasnost na radnom mjestu, na koji način prepoznati faktore koji ga izazivaju i kako održavati visok nivo motivacije, fokusiranosti i produktivnosti zaposlenih.

Goranović je, kako je saopšteno iz PKCG, navela da u Crnoj Gori 40 hiljada zaposlenih radi kancelarijske poslove, prema evidenciji Svjetske zdravstvene organizacije i da su oni izloženi najvećem riziku od profesionalnih oboljenja.

U trgovinama i ugostiteljstvu uglavnom rade žene, njih 50 hiljada, i imaju najvišu stopu stresa koji dovodi do fizičkih oboljenja.

„S obzirom na to da će svaki građanin imati pravo na zdravstvenu njegu i pomoć, moguće i poštedu od posla zbog ovog stanja, treba očekivati veliki broj zahtjeva za bolovanje po tom osnovu“, kazala je Goranović koja dugi niz godina radi kao konsultant u oblasti kontrolisanja stresa i pospješenja dobrobiti zaposlenih u Velikoj Britaniji.

Iz PKCG je saopšteno da se na seminaru diskutovalo se o različitim uzrocima stresa, a prezentovani su praktični načini i strategije uvećanja motivacije, te produktivnosti zaposlenih.

Potpredsjednica PKCG, Ljiljana Filipović, saopštila je da je seminar prvenstveno namijenjen preduzećima nosiocima Excellent SME sertifikata, ali i svim zainteresovanim koji bi to uskoro mogli postati.

„Stranke i poslovni partneri vlasnika sertifikata Excellent SME, koji izdaje PKCG, dobijaju veću bezbjednost poslovanja, veće povjerenje, lakše i brže poslovno odlučivanje sa manje rizika, a vlasnik jasno označen dobar bonitet preduzeća i višu kredibilnost u očima stranki i poslovnih partnera“, rekla je Filipović.

Seminar je pratilo 99 predstavnika kompanija, uz poštovanje mjera NKT, od čega 66 online.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније