Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 11. 2020. 19:20   >>  19:32

BREGU OCIJENILA

Ulaganje u tehnologije može donijeti promjenu

Ograničenje kretanja i rada uzrokovalo je povećanje stope nezaposlenosti na Zapadnom Balkanu između pet i 30 odsto, saopštila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu i dodala da ulaganje u tehnologije može donijeti promjenu.

„Digitalna transformacija u regionu može donijeti povećanje produktivnosti od četiri odsto. Intenzivnija digitalna transformacija povezana je sa otvaranjem radnih mjesta u prerađivačkom sektoru na Zapadnom Balkanu. Naime, jedan odsto povećanja stepena digitalne transformacije približno odgovara povećanju zaposlenosti od 1,16 odsto“, kazala je Bregu.

Iz RCC je saopšteno da je Bregu, na otvaranju ministarskog sastanka trećeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana, koji je održan u Tirani, navela da za razliku od uvriježenog mišljenja, digitalna transformacija ima manje veze sa tehnologijama, a mnogo više sa ljudima.

„Statistički podaci pokazuju da osoba starosti između 16 i 64 godine prosječno provede šest sati i 42 minuta na internetu. U našem regionu 69 odsto osoba koristi internet. Ove brojke stalno rastu. Ljudi su na internetu“, navela je Bregu.

Ona je dodala da stručnjaci smatraju da treba podsticati i uvoditi digitalne tehnologije i digitalna rješenja kao odgovor na zdravstvene, ekonomske, socijalne i sigurnosne potrebe, kako bi se region otvorio za digitalnu transformaciju, a tehnologije koristile za oporavak od pandemije.

„To znači pružanje jasnijih i bržih usluga koje ne postavljaju nikakve prepreke između nas i načina dobijanja tih usluga“, dodala je Bregu.

Prema njenim riječima, to je plan koji će lideri sa Zapadnog Balkana morati podržati kao dio zajedničkog regionalnog tržišta na samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa 10. novembra.

„I dok su Evropska unija (EU) i svijet daleko odmakli u pripremama za digitalno doba, mi moramo trčati duplo brže da premostimo postojeći jaz,“ poručila je Bregu.

Na sastanku u Tirani ministri iz regiona su potpisali dva memoranduma o razumijevanju, i to o planu za 5G mrežu za digitalnu transformaciju i o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja za elektronske transakcije u regionu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније