Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 10. 2020. 10:34 >> 10:34

MEDOJEVIĆ SAOPŠTIO

Telekom vratiti u državno vlasništvo

U privatizaciji Crnogorskog Telekoma bilo je korupcije, a tu kompaniju trebalo bi vratiti u državno vlasništvo, poručio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

Medojević u saopštenju podsjeća da je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) vođena ozbilljna i detaljna istraga o korupciji prilikom privatizacije Telekoma u Crnoj Gori.

"Činjenica da je FBI vodio istragu skoro sedam godina, ukazuje da je Ministarstvo pravde SAD vrlo ozbiljno tretiralo ovaj slučaj. Prema zvaničnoj statistici Ministarstva, tek 2-3% slučajeva se okonča presudom, dok se ostali slučajevi, uglavnom završavaju međusobnom pogodbom. Ono što je ovde vrlo iznenađujuće, jeste odluka Ministarstva pravde da ovo poravnanje u vezi korupcije u privatizaciji Telekoma objavi javno", navodi Medojević.

Takve odluke, pojašnjava, koje se postignu poravnanjem su, u principu tajne, sem ako su stranke u postupku saglasne da se takva odluka objavi, ili, ako je država, odnosno neka njena institucija (federalna), stranka u postupku što joj po Ustavu daje mogućnost da unilateralno objavi takvu odluku.

"Objavljivanje ove odluke je jasan politički signal vlastima u Crnoj Gori, da zvanična politika SAD očekuje od tužilaštva i pravosuđa da procesuiraju ovaj slučaj, bez obzira što se radi o bliskom srodniku vodećeg političara u DPS", rekao je Medojević.

Crnogorsko tužilaštvo, smatra, nema kapaciteta da se bavi slučajem korupcije prilikom privatizacije Telekoma.

"Jednostavno, slučaj je previše krupan i prevazilazi njihove sposobnosti. Teško je zamisliti situaciju da bilo koji tužilac postavljen u jednom neslobodnom totalitarnom društvu, upravo od strane vrha bivšeg režima, stekne toliku samostalnost da može da otvori istragu protiv 'dragog vođe' dok je on još na vlasti. To se nije nikada i nigdje desilo", navodi on.

Da bi se otvorili slučajevi krupne korupcije u kojima su, kaže Medojević, uključeni nosioci najvažnijih državnih funkcija i njihovi srodnici, "neophodna je smjena režima".

"Meni je više nepodnošljivo teško i čitati i slušati kako se državni tužioci i sudije, muče sa objašnjenjima kako niko od ljudi koji su donosili odluke o privatizaciji Telekoma u Crnoj Gori nije krivično odgovoran, a u sudu u Njujorku tri predstavnika Mađar Telekoma priznali da su dali preko sedam miliona eura mita crnogorskim funkcionerima. Mađarski menadžeri su u svom priznanju krivice potanko opisali i zašto su dali pare, i kome i preko koje advokatske kancelarije i kako su sklapani fiktivni ugovori o konsaltingu i sl", rekao je lider PzP-a.

Svakome ko makar i ovlaš prati dešavanja u Crnoj Gori, kaže on, zna "ko je taj ko donosi konačne odluke oko bilo kakvog većeg posla u Crnoj Gori i ko je mogao da bude taj 'visoki državni funkcioner' koji se pominje u presudi američkog suda".

"Mito od 10% od procjenjene vrijednosti Telekoma je plaćen da bi dobili monopol i da bi mogli sami da formiraju cijene kako oni hoće i iz Crne Gre iznesu vise od 500 miliona eura od 2005. godine. Takođe je više nego jasno i ko je sestra advokat i ona je sama priznala da je sklopila te ugovore sa Telekomom. I članovi tadašnje uprave Telekoma i Moneta su takođe priznali da su potpisali ugovore sa sestrom", podsjeća Medojević.

Imajući u vidu da je Ugovor o kupoprodaji akcija Telekoma, kako kaže, dokazano korupcionaški, on ne proizvodi pravno dejstvo, tvrdi Medojević, pa bi, kako je rekao, taj Ugovor trebalo raskinuti kao pravno ništavan.

"Protiv kompanija koje su platile korupciju od 7,3 miliona eura treba pokrenuti sudske postupke i tražiti nadoknadu za pretrpljenu štetu, koja je samo od izgubljene dobiti preko 500 miliona", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније