Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 10. 2020. 09:55 >> 09:55
12

MEDOJEVIĆ PORUČIO

Sprečavanje bankrota prioritet nove vlade

Sprečavanja bankrota javnih finansija trebalo bi da bude prvi prioritet ekonomske politike Vlade, smatra lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević, koji je ocijenio kako je pogrešna ekonomska politika prethodne vlasti, koja se bazirala na trgovini, uvozu, nekontrolisanoj i neefikasnoj budžetkoj potrošnji i zaduživanju, dovela zemlju na ivicu ekonomske propasti.

Ugrožene su, smatra Medojević, vitalne državne funkcije, a dovedeno je u pitanje servisiranje osnovnih obaveza države, kao što su redovne isplate zarada u javnom sektoru, socijlanih nadoknada i penzija.

"Decenijama smo trošili više nego što imamo. Cran Gora je pred bankrotom", poručuje Medojević.

Ekonomiju Crne Gore i njene ljude, kako je rekao, opterećuje hroničan i ogroman fiskalni deficit, javni dug od preko 80% BDP-a, hronična nezaposlenost...

"Depoziti građana i privrede u bankama su u stalnom padu. Od januara do maja pad depozita u bankama je iznosio 193 miliona eura. Pad tražnje za kreditima u komercijlanim bankama u julu 2020. je bio za 35%, a kod nekih sistemskih banaka i do 50 odsto", rekao je Medojević.

Potrebno je, smatra on, odmah raskrstiti sa neodgovornom politikom koja je dovela do fiskalnog deficita.

"Koliko god to bilo bolno, mora da se napravi taj nužni drastičan rez i raskid sa neodgovornom ekonomskom politikom, mora da se duboko zagazi u vode oštre fiskalne konsolidacije", rekao je lider PzP-a.

Bez odlaganja je potrebno prekinuti lanac zaduživanja, kojim je javni dug povećan na preko 80% BDP-a.

"Oni koji vode zemlju imaju ogromnu kolektivnu odgovornost. Oni nemaju pravo na nerealno povećanja zarada koja se finansiraju bez osnova i uporišta rastom zaduživanja i teretom za buduće generacije, rastom ne u korist, već na račun budućnosti", kaže Medojević.

U cilju sprečavanja bankrota javnih finansija i ugrožavanja isplata plata, penzija i socijlanih davanja, Vlada će, rekao je on, morati odmah pritupiti pregovorima sa MMF-om o programu refromi i fiskalnog prilagođavanja.

"U okivru mjera štednje Vlada će izuzeti socijlana davanja i penzije, koje se neće smanjivati. Država treba da bude garant iznosa penzija, koje treba tretirati kao stečeno pravo. Ukoliko Fond PIO, iz bilo kojeg razloga, nije u mogućnosti da isplati garantovani iznos penzija, dug Fonda PIO prema korisniku prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, postaje državni dug", rekao je Medojević.

Nova Vlada, poručio je, mora odmah pokrenuti temeljnu reviziju korisnika svih socijalnih davanja, jer postoji rasprostranjena praksa bivšeg režima da su se dešavala masovne zloupotrebe u dodjeli socijalne pomoći.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније