Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

25. 10. 2020. 11:14   >>  11:12

MJERE CBCG

Pravo na moratorijum na otplatu kredita iskoristilo 127 korisnika

Korisnici kredita banaka iz sektora turizma, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, njih 127, iskoristilo je pravo na moratorijum u okviru seta mjera Centralne banke (CBCG) kojim se targetiraju sektori koji su najpogođeniji aktuelnom krizom izazvanom pandemijom.

 

“Shodno Odluci o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja epidemije zarazne bolesti Covid-19 na finansijski sistem, koju je Savjet CBCG usvojio 30. jula, 127 korisnika kredita banaka iz sektora turizma, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva iskoristilo je pravo na moratorijum na otplatu za 164 kredita”, kazali su iz CBCG agenciji Mina-business.

Od toga, kako su naveli, 61 dužnik je fizičko lice, sedam su preduzetnici, 62 su mala i srednja preduzeća, dok jedan pripada kategoriji ostala privredna društva.

Građani, firme i preduzetnici koji imaju turističke i kredite iz oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od septembra ove do kraja avgusta naredne godine imaju pravo na moratorijum na te pozajmice ili na njihovo restrukturiranje.

Iz CBCG su kazali da ukupan iznos kredita koji su u moratorijumu, za 127 dužnika koji su iskoristili to pravo, iznosi 32,19 miliona EUR, što čini 1,1 odsto ukupnih bruto kredita, odnosno 11,19 odsto bruto kredita odobrenih sa navedenim namjenama.

“Od tog iznosa, na kredite fizičkih lica se odnosi 3,68 miliona EUR, dok se najveći, u iznosu od 27,51 miliona EUR, odnosi na kredite odobrene malim i srednjim predzećima”, precizirali su iz CBCG.

Mjerama CBCG propisuje se obaveza banaka da odobre moratorijum korisnicima kredita iz sektora turizma, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva koji ispunjavaju dva uslova.

Prvi uslov je da na 31. decembar prošle godine nijesu imali kašnjenje u otplati kredita duže od 90 dana i da na taj dan njihov kredit nije bio klasifikovan u kategoriju nekvalitetne active.

Moratorijum na otplatu kredita podrazumijeva privremenu obustavu svih plaćanja obaveza po osnovu kredita - glavnice, kamate i zatezne kamate.

“Navedeno podrazumijeva da korisnik kredita neće plaćati anuitete - glavnicu i kamatu tokom perioda trajanja moratorijuma. Banke će za vrijeme trajanja moratorijuma obračunavati redovnu, nepromijenjenu ugovorenu kamatu i ona se, shodno danas usvojenoj odluci, može izmiriti na jedan od tri načina”, objasnii su ranije iz CBCG.

Prvi način je plaćanje kamate za vrijeme trajanja moratorijuma u skladu sa ugovorenom dinamikom iz plana otplate kredita. Drugi način je plaćanje ukupnog iznosa obračunate, a neplaćene kamate za vrijeme trajanja moratorijuma, po isteku moratorijuma.

Treći način je pripisivanje obračunate, a neplaćene kamate za vrijeme trajanja moratorijuma, glavnici duga po isteku moratorijuma.

Osim toga, kako je ranije objašnjeno iz CBCG, daje se mogućnost bankama da kredite koje odobre ili restrukturiraju korisnicima iz pomenutih sektora, u periodu od 1. septembra ove godine do 31. avgusta naredne, mogu tretirati kao kredite iz klasifikacione kategorije A.

Time se stimuliše odobravanje i restrukturiranje kredita, s obzirom da banke neće imati potrebu za dodatnim kapitalom po tom osnovu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније