Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

21. 10. 2020. 14:35   >>  14:39 1

MF I CBCG

CG ispunila uslove za novi aranžman sa SB

Iz Svjetske banke poručuju da je Crna Gora ispunila sve uslove za odobrenje direkne kreditne linije za podršku razvojnoj politici zemlje. Zaključivanje tog aranžmana se očekuje u narednom periodu, saopšteno je iz Ministarstva finansija i CBCG.

U nastavku redovnih jesenjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, crnogorska delegacija, sačinjena od predstavnika Centralne banke Crne Gore i Ministarstva finansija, učestvovala je na virtuelnoj sjednici Belgijsko-holandske konstituence kojom je predsjedavao predsjednik Centralne banke Holandije Klaas Knot.

Na sastanku sa predstavnicim SB guverner CBCG Radoje Žugić otvorio pitanje obezbjeđivanja izvora finansiranja za mikrofinansijske institucije u Crnoj Gori, što bi, po njegovim riječima, „doprinijelo snižavanju kamatnih stopa koje nude mikrofinansijske institucije u zemlji, a koje trenutno predstavljaju veliko opterećenje za njihove klijente“.

„Dogovoren je nastavak komunikacije po ovom pitanju kako bi se sagledala mogućnost da ova korporacija podrži MFI sektor u Crnoj Gori“, saopšteno je iz MF i CBCG.

Na sastanku sa potpredsjednicom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, Anom Bjerde, i izvršnim direktorom Svjetske banke, Koenom Davidseom, razgovarano je o makroekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na posljedice pandemije COVID-19 virusa.

„Predstavnici Svjetske banke saopštili su da je Crna Gora ispunila sve uslove za odobrenje DPL (Development Policy Loan) aranžmana i da se u narednom periodu očekuje njegovo zaključenje“, navodi se u saopštenju.

Crnogorska delegacija razgovarala je i sa šefom Misije MMF-a za Crnu Goru, Srikantom Seshadrijem.

Guverner Žugić upoznao je sagovornika sa stanjem u bankarskom sektoru, ističući da je situacija za sada stabilna i da su banke očuvale svoju likvidnost i solventnost, čemu su značajno doprinijele mjere koje je CBCG adekvatno i blagovremeno implementirala.

„Takođe su mjere CBCG, poput uvođenja obaveznog moratorijuma, u velikoj mjeri pomogle građanima i privredi da se suoče sa krizom“, naveo je Žugić.

„Predstavnici Ministarstva finansija su prezentovali najnovije makroekonomske podatke i saopštili da je crnogorska ekonomija pretpjela snažan negativan uticaj pandemije i pogoršanje fiskalnih indikatora. U cilju ublažavanja negativnih posljedica pandemije po stanovništvo i privredu, Vlada je, u dosadašnjem periodu, usvojila tri paketa mjera, čija je implementacija u toku“, saopšteno je iz MF i CBCG.

Na sjednici je istaknuto da se ovogodišnji jesenji sastanci MMF-a i Svjetske banke uglavnom bave temom pandemije COVID-19, koja je donijela ozbiljne zdravstvene i ekonomske probleme na globalnom nivou. Pad ekonomske aktivnosti i narušena fiskalna ravnoteža uslovili su rast javnog duga, koji je, u brojnim zemljama, i prije krize bio na zabrinjavajućem nivou.

Ovakva situacija nameće dva ključna pitanja – kako očuvati zdravlje ljudi i kako se izboriti sa ekonomskom krizom i obezbijediti uslove za oporavak.

„Učesnici su se saglasili u ocjeni da je, usljed suženog fiskalnog prostora, potrebno pažljivo kreirati, sprovoditi i nadgledati fiskalnu politiku, kako zdravstvena i ekonomska kriza ne bi prerasle u finansijsku ili dužničku krizu. Dobro osmišljene strukturne reforme ključne su za oporavak i makroekonomsku stabilizaciju, zaključeno je na sjednici. Istaknuta je potreba nastavka tijesne saradnje svih članica Konstituence, kao i spremnost MMF-a i Svjetske banke da pruže pomoć zemljama članicama“, saopšteno je iz MF i CBCG.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније