Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dan ]

13. 10. 2020. 08:38 >> 08:38

MENADŽMENT ŽICG

Sumnjaju da 18 radnika zloupotrebljava bolovanje

Menadžment Željezničke infrastukture (ŽICG) sumnja da skoro 20 radnika zloupotrebljava bolovanje, čime se preduzeću nanosi finansijska šteta, jer mora da angažuje dodatnu radnu snagu.


Shodno tome, izvršni direktor preduzeća Zdravko Medenica izdao je upozorenje i ukazao na član Zakona o radu, kojim je propisano šta sve zaposleni i u kojem roku treba da dostave da bi odsustvovali sa posla.

Predsjednik borda direktora Safet Kalač kazao je za Dan da je na bolovanju trenutno 65 radnika, od čega preko 60 dana odsustvuju 42 zaposlena.

„U toj strukturi su i radnici sa težim oboljenjima i za to imamo razumijevanja i sve im se redovno plaća, iako dio sredstava ne možemo da refundiramo od Fonda. Od 65 radnika koji su na bolovanju, sumnjamo za 18 radnika da su neopravdano odsutni“, rekao je Kalač.

On je dodao da preduzeće ima dodatne troškove kada zaposleni idu na bolovanje.

„Kada idu neopravdano na bolovanje moramo zaposliti radnika. I kada idu opravdano na bolovanje moramo dva puta da platimo za jedno radno mjesto, jer ne možemo da refundiramo zbog nedovoljno dobro usklađenih odnosa između Fonda za zdravstveno osiguranje, Poreske uprave i preduzeća“, naveo je Kalač.

On je saopštio da u saradnji sa izvršnim direktorom ulaže dodatne napore za detaljnu analizu poslovanja svih sektora unutar društva i na svim nivoima.

„Jedan broj problema sa kojima se suočavamo je veliki broj odsutnih radnika po osnovu opravdanog bolovanja. Međutim, ima i onih koji nijesu lošeg zdravstvenog stanja, a nalaze mogućnost da ubiru dodatne prihode u zoni sive ekonomije što ugrožava tekuće poslovanje preduzeća, jer moramo angažovati nove ljude i imamo troška po dva osnova“, objasnio je Kalač.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније