Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

12. 10. 2020. 10:09 >> 15:01

DRI

Pozitivno mišljenje na izvještaj Demokrata za 2019.

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Demokratske Crne Gore za 2019. godinu i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti.

"Na bazi sprovedene revizije, utvrđenog činjeničnog stanja i Izjašnjenja subjekta revizije na Preliminarni izvještaj DRI, nadležni Kolegijum u sastavu senator DRI Nikola N. Kovačević, rukovodilac Kolegijuma i senator dr Branislav Radulović - član Kolegijuma, izražava pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Demokratske Crne Gore za 2019. godinu i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti", navodi se u saopštenju.

Iz DRI navode da je revizijom pravilnosti utvrđeno da subjekt revizije nije finansijske i druge radnje u svim materijalnim aspektima uskladio sa zakonskim i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju.

"Neusklađenost se odnosi na nedosljednu primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja (tada važeći član 18), Zakona o računovodstvu (član 19), Zakona o obligacionim odnosima (čl.629 i 639), Pravilnika o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za privredna društva i druga pravna lica i Internog pravilnika Partije o korišćenju sredstava reprezentacije", kazali su iz DRI.

Partija je u 2019. godini, kako pojašnjavaju iz DRI, sa računa za redovno poslovanje izvršila plaćanja, koja su se odnosila na izmirenje obaveza iz 2018. godine po osnovu troškova izborne kampanje u ukupnom iznosu od 27.223,62 eura, što "nije u skladu sa odredbama člana 18 tada važećeg Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja".

"Partija je u poslovnim knjigama evidentirala troškova iz ranijeg perioda u iznosu od 542,89 eura koje nije dokumentovala. Dva ugovora o zakupu (za stambeni i poslovni prostor u Podgorici) nijesu ovjerena od nadležnog organa (notara), što nije u skladu sa članom 629 i članom 639 Zakona o obligacionim odnosima", navode iz DRI.

Dio troškova u iznosu od 8.423,10 eura nije, kako navode, evidentiran na odgovarajućim kontima shodno Pravilniku o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za privredna društva i druga pravna lica.

"U postupku revizije na osnovu prezentirane dokumentacije, za dio troškova reprezentacije, nije se moglo utvrditi da li su ostvareni u skladu sa važećim Internim pravilnikom Partije, koji je subjekt revizije uspostavio u okviru sistema unutrašnjih kontrola, a kojim je utvrđeno ko ima pravo na reprezentaciju u Partiji i u koje svrhe se može koristiti", navodi se u saopštenju.

Revizijom godišnjeg finansijskog izvještaja za 2019. godinu izvršena je, kako su naveli, provjera realizacije preporuka datih u izvještaju o reviziji godišnjeg finansijskog izvještaja za 2018. godinu.

"Revizijom godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja za 2019. godinu utvrđeno je da je Partija realizovala dvije od pet datih preporuka, jednu preporuku djelimično realizovala, jednu nije realizovala, dok se relizacija preporuke koja se odnosi na obavezu otvaranja posebnog računa za svaku potvrđenu izbornu listu u svrhu prikupljanja sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje nije mogla provjeriti jer u 2019. godini su održani izbori samo u jednoj opštini", zaključuje se u saopštenju DRI.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније