Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 10. 2020. 20:18   >>  23:32

PODODBOR CG-EU

Napredak u oblastima trgovine put prema EU članstvu

Dalji napredak Crne Gore u oblastima trgovine, carine, industrije i poreza put je prema ekonomskom jačanju i punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, poručeno je na sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine i poreze, a kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore.

Na 13. sastanku ovog Pododbora između Crne Gore i Evropske unije, koji je održan online, a koji pokriva poglavlja 1, 16, 20, 29 i 30, predstavnici crnogorskih nadležnih institucija su predstavili ključna dostignuća u navedenim pregovaračkim poglavljima.

Zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak je istakao da Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju preporuka Evropske komisije, s ciljem dostizanja EU standarda u ovim oblastima.

Kad je u pitanju poglavlje 1 – Sloboda kretanja robe, Mrdak je podsjetio na usvojeni Zakon o ljekovima i utvrđene nacrte zakona kojima se dalje usklađuje crnogorsko sa evropskim zakonodavstvom.

„Kada su u pitanju administrativni kapaciteti, kao dio završnih mjerila, sve institucije ulažu snažne napore kako bi bile efikasnije i unaprijedile profesionalnost i sopstvene kapacitete“, dodao je on.

Iz Vlade Crne Gore su naveli da su u okviru poglavlja 16 – Porezi, usvojeni su ili izmijenjeni zakoni o porezu na dohodak građana, fiskalizaciji za promet dobara i usluga, porezu na dodatu vrijednost, kao i Zakon o akcizama, kao i brojni propisi čiji je cilj zaštita nacionalne fiskalne politike, u cilju suzbijanja ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa.

U dijelu koji se odnosi na poglavlje 20 – Preduzetništvo i industrijska politika, kako navode, Crna Gora je intenzivirala napore kako bi ublažila negativne posljedice izazvane pandemijom, između ostalog i usvajanjem Programa podrške privredi i zaposlenima.

Takođe, kako navode, u okviru poglavlja 29 – Carinska unija, Vlada je usvojila Uredbu o carinskoj tarifi za 2020. godinu, dok je u sklopu poglavlja 30 – Vanjski odnosi, nastavljeno sa daljim usklađivanjem zakonodavstva sa tekovinama EU.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Barbara Hesus-Žimeno, se osvrnula na, kako je rekla, dva ključna prioriteta za Crnu Goru: prevazilaženje ekonomske krize usljed pandemije Kovid-19 i nastavak napretka na putu pristupanja EU.

„Napredak Crne Gore u poglavljima 1, 16, 20, 29 i 30, o kojima je bilo riječi na dananjem sastanku, put je ka oporavku i EU članstvu. Rješavanje ovih prioriteta takođe će zahtijevati funkcionalnu javnu upravu i nadogradnju rezultata ostvarenih tokom proteklih godina“, rekla je ona.

Hesus-Žimeno je istakla snažnu posvećenost Evropske komisije Zapadnom Balkanu i Crnoj Gori i naglasila da isplata prve tranše od 30 miliona eura programa makrofinansijske pomoći Crnoj Gori i usvajanje ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan ilustruju podršku EU socijalno-ekonomskom oporavku regiona.

Kako je rekla, godišnji izvještaj o Crnoj Gori, koji je predstavljen u utorak zajedno sa paketom proširenja, pružio je jasne smjernice za dalji napredak u pregovorima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније