Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dnevne novine ]

21. 09. 2020. 11:40 >> 11:46

NA TERENU ELEKTROMONTERI CEDIS-a

Mreža stabilna i u Tivtu, Kotoru i HN

Ekipa Dnevnih novina prošle nedjelje upoznala se na terenu sa elektromonterima Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) iz Službe održavanja Regiona 5 koji pokriva Tivat, Kotor i Herceg Novi. Uvjerili su se da tamo rade dobro opremljeni, složni i motivisani zaposleni koji mrežu, sa koje se električnom energijom napaja oko 6.500 mjernih mjesta, održavaju stabilnom.

Iako je područje njihovog djelovanja dosta veliko, a konfiguracija terena primorska, ali dijelom i brdsko planinska, zahvaljujući dobrom održavanju objekata i mreže, u potpunosti vladaju situacijom.

Zaposleni na održavanju u Tivtu, Kotoru i Herceg Novom su, u skladu sa mjerama nadležnih institucija za sprečavanje širenja korona virusa, uspjeli da realizuju važne planirane aktivnosti iz Plana održavanja za tekuću godinu.

Šef Službe održavanja Regiona 5 Mladen Popović rekao jeda se preventivnom održavanju uvijek posvećivala posebna pažnja, pa je tako, uz primjenu zaštitnih mjera, novo ruho dobilo sedam montažno-betonskih i osam stubnih trafostanica i izvodili radove na revitalizaciji nisko naponske mreže.

“Uvijek težimo da svakodnevni, izuzetno zahtjevni poslovi, budu što manje primjetni za korisnike. Jedan broj aktivnosti na mreži može se izvesti bez prekida u napajanju”, kazao je Popović, dodajući da elektromonteri svakodnevno obilaze mrežu i mijenjaju elemente u trafostanicama, distributivnim ormanima i stubovima, zahvaljujući kojima korisnici dobijaju pouzdanije napajanje.

“Pravovremenim zamjenama mreža se priprema za pojačana opterećena tokom zime i ljeta. Ovi poslovi zahtijevaju uspostavljanje beznaponskog stanja i jedino se tada mogu izvoditi, i za to korisnici moraju imati razumijevanje”, poručio je Popović.

Interesovanje za zahtjevan posao na terenu pokazuju i elektromonteri, koji sa 20-tak godina obavljaju opasne zadatke.

Popović kaže da je plan Službe održavanja da poslove revitalizacije i dalekovodnih mreža nastavi sa podmlađenom ekipom.

Nemanja Tomović, Aleksandar Radenović, Milutin Merdović, Marko Petrović, Marko Kotlaja, Jovan Obradović, Obren Ognjenović i Ivan Kovačević ponosni su na posao koji obavljaju u CEDIS-u, te da su iskustvo i savjeti starijih kolega značajni. Oni dodaju da im je obuka u Centru za obuku potvrdila da su izabrali posao koji vole.

“Svaki izlazak na teren nosi određenu dozu odgovornosti za zadatak koji treba da odradim, no uz timski rad je sve lakše. Za naš posao veoma je bitna komunikacija na svim nivoima, zbog rizika koje nosi, ali i međusobno razumijevanje i uzajamna podrška. I onda kada nijesmo svi angažovani na nekom zadatku, informisani smo o njemu i spremni da priskočimo u pomoć kolegama. Ovaj posao sam izabrao zato što volim nepredvidive situacije koje diktira teren na kojem se nađem, a iz toga proizlazi adrenalin koji ga čini posebnim, jedinstvenim i drugačijim od drugih”, rekao Tomović.

Njegov kolega Radenović ističe da posao elektromontera zahtijeva dobru fizičku spremu, staloženost i ozbiljnost.

“Jako su nam korisni savjeti starijih kolega koji nas upozoravaju na obavezno pridržavanje propisanih mjera sigurnosti prilikom obavljanja i izvo đenja radova, kao i na korišćenje zaštitne opreme. Korišćenje zaštitnog uzemljenja, provjera beznaponskog stanja, provjera kvaliteta stubova na koje se penjemo, pravilno rukovanje alatom i materijalom, komunikacija i korišćenje radio veze sa odgovornim osobama za isključenje. Nadam se da ću i ja imati prilike jednog dana da znanje prenesem mlađim kolegama”, naglasio je Radenović.

Elektromonter Merdović ističe da je njegovo zanimanje nezamislivo bez timskog rada.

“Jedni drugima smo podrška i oslonac. Naši radni zadaci ne bi bili realizovani da svi ne radimo kao jedan. Jako sam zadovoljan što mogu učiti posao od iskusnih kolega koji su tu kada se nađemo u komplikovanijoj situaciji na terenu, pruže nam podršku i upute nas na lakše i praktičnije rješenje”, rekao Merdović.

Njegov kolega Petrović dodaje da nekada rade i nemoguće kako bi korisnici bili što kraće bez napona, što njihov posao čini zanimljiv.

“Disciplina, odgovoran pristup svakom koraku, gdje čuvamo prvo sebe, pa druge, su veoma važni, jer ovaj posao se može uspješno odraditi samo ako je ekipa kao jedan i ako u potpunosti vjerujemo jedan drugome”, naglašava Petrović.

Kotlaja i Obradović ukazali su da je posao elektromontera sigurno najteži, fizički najsloženiji i najzahtjevniji posao u CEDIS-u.

“Pored savjeta starijih kolega, posebno nam je značila obuka koju smo prošli u Centru za obuku CEDIS-a. Teorijska i praktična predavanja su nam dosta približila poslove kojima se sada bavimo. Sve što se radi u održavanju na poligonu Centra smo simulirali i na taj način dobro uvježbali posao”, rekli su Kotlaja i Obradović.

Iskusni monteri Aleksandar Đuraš, Luka Samardžić i Dragutin Ševaljević saglasni su da j e sada mnogo lakše raditi poslove elektormontera nego kada su oni počinjali. Međutim, sada je više problema koje na terenu pričinjavaju korisnici, čime im otežavaju rad i dovode u pitanje sigurno napajanje, ali i rad elektrodistributivne mreže i objekata.

Kako su kazali, rad ekipama otežavaju aktivnosti korisnika koje im onemogućavaju pristup objektima, nadogradnja objekata koja je neplanska, radovi na prekopu ulica gdje se često oštete kablovi, kao i nesavjesni vozači koji automobilima uništavaju stubove.

No i pored ovoga, ekipe održavanja uspijevale su da brzo uspostave napajanje za korisnike kao i da savjetima na terenu spriječe moguću dalju štetu na energetskim objektima. Zahvalni su korisnicima na razumijevanju, jer, kako kažu, za njih je najveća satisfakcija zadovoljan korisnik, koji najčešće nije upoznat koliko treba truda, rada, muke i znoja da se kvar otkloni.

Samardžić je radni vijek proveo u ekipi za održavanje. On kaže da je danas mladim monterima mnogo lakše, jer su po svim pitanjima u prednosti u odnosu na ranije, počevši od opremljenosti HTZ opremom, ličnim i kolektivnim alatom, mašinama, te uslugama kooperacije za fizičke radove.

Samardžića raduje što su kolege u Regionu 5 brzo napredovali u poslu.

“Posebno je značajno što su prije početka rada prošli obuku u Centru za obuku gdje su stekli znanje i vještine koje su im koristile u radu sa ekipama. Mi, starije kolege, uvijek im skrećemo pažnju da se paze, da nikad ne srljaju i da maksimalno koriste zaštitnu opremu. Posao će se završiti prije ili kasnije, najvažnije je da svi iz tog posla izađu bez povreda i stresova” naglasio je Samardžić.

Dešavalo se, kako ističe, da je bilo dana kada su do duboko u noć radili na otklanjanju kvara.

“Ipak, sve teškoće se zaborave, kada poslije dobro odrađenog posla sjednemo i neko od kolega, ima dobrih kuvara, napravi marendu, pa zamezimo, osvježimo se, popričamo i dogovorimo se za sjutra. To je lijep dio terenskog posla” zaključio je Samardžić.

Za njih nema prepreka

Jedan od junaka ovog posla je i elektromonter Dragutin Ševaljević, koji je sa kolegom Ristom Radenovićem, prije više od dvije godine pregazio nabujalu rijeku kako bi otklonio kvar na dalekovodu Grbalj 2.

“Za nas nema prepreka, jer nam je korisnik na prvom mjestu. Mnogi su nam rekli da smo rizikovali, ali smo samo radili svoj posao. Opet bismo isto postupili. Nije nam bilo lako, ali smo morali riješiti problem sa napajanjem, jer su usljed vremenskih nepogoda bila slomljena tri stuba. Odlučili smo se da pregazimo rijeku. Kolega Drago Popović, koji je bio na strani rijeke na koju je trebalo da pređemo, bacio nam je konopac, vezali smo se i uspjeli da bez problema stignemo na drugu obalu. Nosili smo i opremu, ali nijesmo osjetili teret”, prisjeća se Ševaljević.

On dodaje da je njihov posao zahtjevan, jer je potrebna fizička, ali i mentalna snaga.

“Nije svejedno raditi u uslovima koji nijesu normalni, poput vremenskih nepogoda, kada uglavnom i imamo kvarove. Tada znamo da neko računa na nas i da smo nekom potrebni. Zaboravimo na vrijeme, pa često provedemo deset ili više sati kako bismo otklonili kvar. Korisnici treba da znaju da je nekada nemoguće odmah riješiti probleme sa napajanjem i da moramo sačekati optimalne uslove, inače bi nas rizik mogao koštati života, a to, siguran sam, niko ne želi”, objašnjava Ševaljvić.

Interesovanje za zahtjevan posao na terenu pokazuju i elektromonteri, koji sa 20-tak godina obavljaju opasne zadatke. Popović kaže da je plan Službe održavanja da poslove revitalizacije i dalekovodnih mreža nastavi sa podmlađenom ekipom

CEDIS-ov dugogodišnji elektromonter Aleksandar Đuraš navodi da, na početku njegovog radnog vijeka, nije bilo lako.

“Danas imamo savremenu opremu što nam olakšava posao. Kada imate dobre uslove za rad sve je lakše. No, kao tada, tako i danas ovaj posao radim sa dosta opreznosti, čuvam sebe i kolege i moje zadovoljstvo je najveće kada se sa terena vratimo sa uspješno završenim poslom, koji je na bezbjedan način završen. Zadovoljan sam interesovanjem, spretnošću, sposobnošću mladih kolega. Nesebično dijelimo sa njima znanje i iskustvo, ali ono što im uvijek po nekoliko puta ponovim jeste da moraju poštovati propise, posebno vezane za bezbjednost na radu. Posao će se završiti, ali je bitno da se završi bez ijednog problema”, poručio je Đuraš.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније