Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ PR centar ]

12. 09. 2020. 12:48   >>  12:46

PROJEKAT EPCG

Počinje obnova građevinskog dijela sistema HE "Perućica"

U okviru projekta rekonstrukcije i modernizacije HE "Perućica“, počinje obnova građevinskog dijela sistema HE "Perućica", u koju će se uložiti 10 miliona eura.

Kako ističu U EPCG, nakon sprovedenog međunarodnog tendera raspisanog 20. maja u skladu sa procedurama Njemačke razvojne banke, EPCG potpisala je dva ugovora ukupne vrijednosti od 10 miliona eura (sa PDV-om) za potrebe revitalizacije građevinskog dijela sistema HE "Perućica" i pružanje usluga stručnog konsultanta i FIDIC Inženjera sa kompanijama BEMAX iz Podgorice i Energoprojekt Hidroinženjering iz Beograda.

Kako objašnjavaju, dovodni sistem HE "Perućica" se sastoji od međusobno povezanih kanala Zeta I, Zeta II, Opačica, Moštanica, ulazne građevine, tunela i cjevovoda. Uloga sistema kanala u Nikšićkom polju je da obezbijedi dovođenje vode bez gubitaka do ulazne građevine. Sistemom kanala se dovode i prirodne vode rijeke Zete i regulisane vode iz akumulacija do ulazne građevine.

Menadžer projekta u EPCG Boško Božović rekao je da će se rekonstruisati i rehabilitovati dva kanala - Opačica koja dovodi vode iz akumulacije Slanog do elektrane i drugi - Moštanica koji služi za zahvatanje vode iz akumulacije Krupac. Radovi će se izvoditi u naredne tri godine.

"Planirani su radovi na revitaliazciji u cilju korišćenja objekata shodno postojećim trasama uz predviđenu modernizaciju tehničko eksploatacionih karakteristika objekata. Rekonstuisani kanal Opačica omogućiće nesmetan rad elektrane instalisanom snagom nakon ugradnje osmog agregata, koristeći vode samo iz akumulacije Slano", kazao je Božović.

Direktor Energoprojekt Hidroinženjeringa Bratislav Stišović kaže da očekuje da će sve naše obaveze biti uspješno završene i realizovane, te da će biti omogućen nesmetan duži rad i funkcionisanje objekata za naredni period eksploatacije.

Finansiranje rekonstrukcije i modernizacije HE "Perućica" je obezbijeđeno iz kredita KfW Banke. vrijednog 33 miliona eura koji je zaključen u septembru pošle godine.

Željko Uljarević, šef Kancelarije Njemačke razvojne banke KfW, navodi da je ovo realizacija druge faze i da će se saradnja sa EPCG nastaviti i sljedeće godine kada se očekuje potpis za ugovor o finanisranju ugradnje osmog agregata.

Dinamika izvođenja radova na revitalizaciji kanala Opačica i Moštanica je uvažavajući potrebe rada HE Perućica bez zastoja planirana za period 2020-2023. god.

Preostali iznos kredita predviđen je za rekonstrukcije i modernizacije hidromašinske i elektro opreme agregata A5, A6 i A7, hidromehaničke opreme zatvaračnica, opreme za hidrološko - hidraulička mjerenja, ugradnju integralnog informacionog sistema na nivou elektrane, kao i konsultantskih usluga za implementaciju cjelokupnog predmetnog projekta i razvoja projekta ugradnje agregata A8 u HE Perućica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније