Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

01. 09. 2020. 18:26   >>  18:26

AKCIJA ZA SOCIJALNU PRAVDU

"Oboriti akta o subvencijama za VE"

Nevladina organizacija (NVO) Akcija za socijalnu pravdu (ASP) tražila je u inicijativi Ustavnom sudu obaranje Vladinih akata, na osnovu kojih je cijena struje iz vjetroelektrana (VE) Možura i Krnovo utvrđena na enormnih 96 eura po megavatu (MW).

 

Pravni savjetnik pri toj NVO, Ines Mrdović, kazala je da je na taj način privatnim investitorima omogućen profit na teret crnogorskih potrošača.

Istovremeno, ASP je u odvojenoj inicijativi Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE) predložio da preispita kompletnu dokumentaciju na osnovu koje je vlasniku VE Možura izdala licencu za proizvodnju struje, a posebno da utvrdi tačnu vrijednost onoga što je strani partner uložio u VE.

Mrdović je podsjetila da je Uredba o VE objavljena u Službenom listu 7. oktobra 2009. godine, a Pravilnik o metodologiji za obračun otkupne cijene električne energije iz VE, na osnovu te uredbe, 12. maja 2010.

Uredbu je potpisao tadašnji premijer Milo Đukanović, a Pravilnik tadašnji ministar ekonomije Branko Vujović.

Mrdović je saopštila da je Uredba donijeta na osnovu Zakona o energetici iz 2003. godine, kojim je, između ostalog, bila propisana nadležnost Vlade da „definiše politiku i strategiju izgradnje novih ili rekonstrukciju postojećih kapaciteta i s tim u vezi usvaja odgovarajuće procedure“, radi čega „razvija i promoviše podsticaje za efikasno korišćenje energije i obnovljivih energetskih izvora“.

„Tadašnjim Zakonom apsolutno nijesu bile propisane podsticajne mjere za proizvođače struje iz obnovljivih izvora energije, poput podsticajne naknade, roka u kojem se isplaćuje ta naknada, prvenstva u preuzimanju struje u energetski sistem i oslobađanja od plaćanja sistemsko pomoćnih ili usluga balansiranja sistema“, rekla je Mrdović.

Prema njenim riječima, Vladin novi Zakon o energetici, kojim su prvi put bile predviđene podsticajne mjere za povlašćene proizvođače struje, nakon usvajanja u parlamentu objavljen je u Službenom listu 14. maja 2010. godine i stupio je na snagu 22. maja iste godine.

To, kako tvrdi Mrdović, znači da su Uredba i Pravilnik o cijeni otkupa iz VE bili donijeti prije usvajanja Zakona o energetici, odnosno zasnovani su na starom zakonu iz 2003. godine.

„Drugim riječima, donoseći Uredbu i Pravilnik, kojim je utvrdila podsticajnu naknadu i rok u kojem se ona isplaćuje, odnosno cijenu struje od nestvarnih 96 EUR po MW za period od punih 12 godina, tadašnja Vlada je samovoljno postupala i izašla iz svoje nadležnosti, odnosno prekršila osnovni princip ustavnosti i zakonitosti, jer ova podzakonska akta nijesu imala uporište u tadašnjem Zakonu u dijelu odobrenih povlastica“, navela je Mrdović.

ASP je, između ostaloga, u inicijativi Ustavnom sudu ukazao da se zakonska formulacija „efikasno priključenje na mrežu“ nikako nije mogla pravno tumačiti kao „podsticajno“ priključenje na mrežu, odnosno na način da određivanje otkupne cijene obuhvati i subvencioniranu cijenu struje.

„To tim prije, što ustanovljavanje obaveza za potrošače, što je u ovom slučaju plaćanje subvencije, prije svega mora da ima svoj osnov u zakonima, a tek nakon zakonskog normiranja se može bliže definisati podzakonskim aktima“, objasnila je Mrdović.

ASP je, u odvojenoj inicijativi ka RAE, zatražio da preispita dokumentaciju na osnovu koje je izdala licencu za rad VE Možura, sa posebnim osvrtom na vrijednost te investicije, odnosno tačnosti onoga što je njen vlasnik prikazao da je uložio.

Mrdović smatra da je to posebno značajno zbog pitanja ko će moći da zadrži VE Možura nakon isteka roka ugovora o zakupu, koji je zaključen na 20 godina.

„VE Možura gazduje firma Možura Wind Park, a ta investicija je već duže u fokusu domaće javnosti zbog otkrivenih koruptivnih šema na Malti u njenoj realizaciji, te ubistvu istraživačke novinarke u toj zemlji, koja se bavila ovom investicijom“, zaključila je Mrdović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније