Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila: R.B. ]

29. 08. 2020. 08:31 >> 08:30

MORT

Poziv bankama koje odobravaju stambene kredite

Ministarstvo održivog razvoja i turizma objavilo je javni poziv za učešće komercijalnih banaka u četvrtoj fazi projekta rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima, koji je otvoren do 7. septembra.

Ministarstvo je pozvalo banke koje odobravaju stambene kredite, da do 7. septembra dostave ponude za učešće u projektu, čija je ukupna vrijednost 20 miliona eura.

Iz Ministarstva su objasnili da polovinu tog iznosa obezbjeđuje država iz kredita kod Banke za razvoj Savjeta Evrope, a polovinu banke. Oni su dodali i da ukoliko korisnik projekta obezbijedi sopstveno učešće u ugovoru o kreditu, onda se za taj iznos umanjuje učešće banke.

Dugoročni krediti dodjeljuju se građanima, odnosno korisnicima projekta uz fiksnu kamatnu stopu do 2,99 odsto na godišnjem nivou, na period do 20 godina.

Da bi učestvovale u projektu, banke moraju dostaviti odobrenje Centralne banke (CBCG) da mogu odobravati stambene kredite građanima na period do 20 godina.

Ponuda koju banka dostavi treba da sadrži visinu kamatne stope, koja ne može biti veća od 2,99 odsto, fiksno, tokom čitavog perioda otplate kredita, kao i visinu administrativnih, odnosno troškova obrade kreditnog zahtjeva, koji ne mogu biti veći od 0,3 odsto iznosa odobrenog kredita.

Ponuda treba da sadrži i ukupan iznos sopstvenih sredstava koji banka namjerava da plasira u projektu i izjavu o uslovima kreditiranja.

Iz Ministarstva su saopštili da će Vlada zaključiti sporazume o saradnji sa bankama koje su blagovremeno podnijele potpunu dokumentaciju za učešće u projektu i prenijeti kreditna sredstva bankama koje ispune uslove.

Banke koje ispune uslove za učešće u projektu treba da prihvate zahtjeve građana, procijene njihovu kreditnu sposobnost, obrade sve zahtjeve i obezbijede finansiranje polovine kupovne cijene, odnosno manje od tog iznosa, zavisno od učešća građana.

Banke imaju obavezu i da pruže savjetodavne usluge zainteresovanim građanima, prikupe podatake u elektronskoj bazi, dostave ih Ministarstvu, obuče službenike, daju servisne informacije podnosiocu zahtjeva, vode postupak i komunikaciju sa područnim jedinicama Uprave za nekretnine u opštinama povodom upisa hipoteke i dostave izvještaj Ministarstvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније