Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Biljana Rovčanin, TVCG

24. 08. 2020. 18:07   >>  18:05

PKCG

Za IT sektor 30 miliona eura

Crna Gora se u uslovima pandemije koronavirusa brzo prilagodila elektronskom načinu funkcionisanja, međutim naša država je i dalje na početku digitalne transformacije, poručeno je s okruglog stola u Privrednoj komori. Zato će Vlada u okviru trećeg paketa mjera podrške privredi za IT sektor opredijeliti 30 miliona eura kako bi se pozicionirao kao jaka izvozno orijentisana privredna grana.

Korona kriza potvrdila je značaj IT sektora ali i visok stepen digitalizacije privatnih kompanija i državne uprave. Taj napredak, međutim kako je poručeno sa skupa u Privrednoj komori i dalje je spor u odnosu na dinamiku razvoja novih tehnologija u svijetu.

''Umjesto evoalutionog digitalnog procesa mi smo imali brzu i sjajnu promjenu i prilagođavanja digitalnom. Medjutim ovo iznuđeno rjesavanje ne smije da nas zavara ipak se mi još uvijek nalazimo na početku puta u informatičko društvo i moramo uporno i intezivno raditi na tome da dalje promovišemo ove ideje'', saopštio je iz odbora udruženja ICT PKCG Vladan Tabaš.

Toga su svjesni u izvršnoj vlasti ali i resornom ministarstvu pa je u planu da se kroz treći paket mjera podrške privredi za IT sektor u narednom četvorogodišnjem periodu opredijeli 30 miliona eura.

''Ove mjere za jačanje IT sektora imaju za cilj da IT sektor postane nova jaka privredna grana sa visokim izvoznim potencijalom da It i digitalni sektor budu katalizatori razvoja privrede , da IT sektor osnaži naše jake tradicionalne privredne grane. I da IT sektor bude u funkciji digitalizacije CG'', kazala je ministarka nauke Sanja Damjanović.

Jedna od novina iz trećeg paketa mjera podrške koja je izazvala najviše pažnje privrednika je i formiranje Centra za podršku elektronskoj trgovini.

''Želimo na taj način da smanjimo troškove našim mikro malim i srednjim preduzećima da uspostave e komerc rješenja za prodaju svojih proizvoda i usluga ali i da mobilišemo IT zajednicu da zajedničkim snagama i znanjem usmjerimo na podršku drugim kompanijama koje to znanje nemaju. Na unapređenje It sektora nije se mislilo samo u vrijeme krize'', poručio je direktor Naučno-tehnološkog parka Velibor Bošković.

Država je kako je poručeno iz Privredne komore stvorila i podsticajan zakonodavni okvir kojim se start upovi oslobađaju poreza u prvih 5 godina poslovanja, olakšava im se zapošljavanje , a neće plaćati ni porez na dobit ako zarađeno ulože u start up-ove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније