Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

11. 08. 2020. 20:56   >>  21:05

ODGOVOR ZDENKI POPOVIĆ

CBCG nema ovlašćenja da IRF-u izdaje naredbe

Centralna banka Crne Gore nema ovlašćenje da IRF-u izdaje naloge ili mjere, osim u dijelu upravljanja rizicima ili adekvatnosti kapitala. U tom smislu CBCG nema pravo da objavljuje podatke o poslovanju IRF-a, niti da takvo nesto nalaže IRF-u, saopšteno je iz te institucije.

 

CBCG se oglasila povodom sadržine otvorenog pisma poslanice Demokrata Zdenke Popović.

"U obavezi smo da ukažemo da je Centralna banka Crne Gore po Zakonu o IRF nadležna za kontrolu poslovanja IRF i to samo u dijelu usklađenosti sa propisima koje donosi CBCG, a što se odnosi na upravljanje rizicima i adekvatnost kapitala," navodi se u saopštenju.

U tom smislu, kako su istakli, CBCG nema ovlašćenje da IRF-u izdaje naloge ili mjere, osim u dijelu upravljanja rizicima ili adekvatnosti kapitala.U tom smislu CBCG nema pravo da objavljuje podatke o poslovanju IRF-a, niti da takvo nesto nalaže IRF-u.

"Napominjemo da u smislu člana 86 Zakona o bankama, Centralna banka može da pribavlja od banaka samo podatke koji su joj potrebni za ostvarivanje kontrolne funkcije, uključujući i podatke koji predstavljaju bankarsku tajnu i te podatke može koristiti samo u svrhu za koju su dobijeni i ne smije ih učiniti dostupnim trećim licima, osim u slučajevima propisanim zakonom," navode u saopštenju.

Pored zakona, a uvažavajući sadržinu zahtjeva poslanice Popović, značajno je ukazati i na odredbe iz Odluke o kreditnom registru ("Službeni list Crne Gore", br. 39/18 i 18/19) kao podzakonskom aktu kojim se uređuju vrste podataka i informacija koji se dostavljaju Centralnoj banci za potrebe vođenja Kreditnog registra, način i rokovi za dostavljanje tih podataka i uslovi i način korišćenja podataka iz Kreditnog registra, istakli su u saopštenju.

Oni su istakli da CBCG ne predstavlja adresu za traženje ovih podataka, već se se poslasnica Popović, na osnovu navedenog, može direktno obratiti IRF-u sa istim zahtjevom.​

"Preciznije, važno je u vezi sa navedenim citirati član 11 Odluke kojim je propisano da se podaci iz Kreditnog registra mogu, između ostalog, učiniti dostupnim licima o čijim zaduženjima se vode podaci u Kreditnom registru, uključujući i lica koja su jemci/žiranti/sudužnici po zaduženjima. Imajući u vidu navedeno, a uvažavajući predmet obraćanja poslanice Popović, Centralna banka nije u mogućnosti da postupi po zahtjevu, jer ne poslanici ne spadaju u kategoriju subjekata koji su takstativno pobrojani u članu 85 stav 2 Zakona o bankama, a kojima se mogu učiniti dostupnim podaci koji predstavljaju bankarsku tajnu, kao ni u kategoriju korisnika podatka iz kreditnog zaduženja u smislu člana 11 pomenute Odluke", navode iz CBCG.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније