Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.

11. 08. 2020. 17:50   >>  06:27

MARKOVIĆ U BD

Vlada da obezbijedi novac za plate u Opštini

Premijer Duško Marković predložio rukovodstvu Budve da Vlada obezbijedi iz Tekuće rezerve budžeta novac za plate zaposlenima u opštinskim službama

 

Marković je na kraju radne posjete Budvi saopštio da je predložio rukovodstvu Opštine da Vlada obezbijedi iz Tekuće rezerve budžeta novac za zarade zaposlenima u Opštini Budva kojoj je za vrijeme prethodne vlasti blokiran račun.

„Današnji razgovori u Budvi i informacije koje sam čuo o aktuelnoj situaciji u opštini, istovremeno su me i zabrinule, ali i ohrabrile da ćemo prevazići trenutne probleme. Zabrinule – jer su evidentni problemi nagomilani u prethodnom skoro četvorogodišnjem periodu, od kojih mnogi zahtijevaju hitno rješavanje. Ali, i ohrabrile – jer vidim da nova opštinska vlast ima i snage, i vizije da se ti problemi rješavaju,a istovremeno i otvaraju nove perspektive za Budvu. Odmah da kažem da smo danas predložili da trenutno gorući problem isplate zaostalih plata u opštinskoj administraciji riješimo tako što će Vlada obezbijediti novac iz Tekuće rezerve Budžeta, i to u najkraćem roku. A naknadno ćemo definisati odnose između države i opštine Budva po pitanju blokade opštinskog računa. Moram reći i to da sam bio zaista neprijatno iznenađen činjenicom da je donedavna vlast za nešto više od tri godine maltene duplirala broj zaposlenih u opštinskoj administraciji, kojih sada ima blizu pet stotina!!! Ispada da ništa drugo nijesu radili nego partijski udomljavali na opštinskim jaslama“ – kazao je predsjednik Vlade.

 

Predsjednik Opštine Budva Nikola Divanović se zahvalio predsjedniku Vlade na podršci.

„Naslijedio sam veliki izazov sa posebnim akcentom na brigu za zaposlene i njihovu ugroženu egzistenciju. Zaposleni u opštini Budva danas su taoci jedne prošle neodgovorne i bezidejne politike čija su neodgovornost i neznanje rezultirali blokadom opštinskog računa i vidjeli smo da se na današnji dan zaposlenima duguje više mjesečnih zarada. Međutim, to što smo došli na gotovu štetu ne umanjuje naš osjećaj odgovornosti niti naš entuzijazam da se bavimo ovim gorućim problemom. Tražili smo rješenje i našli smo ga! Kao rezultat ovakve komunikacije sa Vladom Crne Gore zaposleni u opštini Budva će u narednih nekoliko dana primiti svoje zarade, a mi ćemo transparentno rješavati pitanje blokade računa i sva ostala otvorena pitanja u narednom četvorogodištu“ – kazao je predsjednik Opštine Budva.

Predsjednik Vlade je na sastanku sa opštinskim rukovodstvom najavio i širu podršku Vlade Opštini Budva kako bi ovaj grad prevladao posljedice prethodne Vlasti i vratio se na poziciju prijestonice crnogorskog turizma.

Privrednici: Puna podrška mjerama Vlade

Premijer je razgovarao i sa privrednicima iz oblasti ugostiteljstva i turizma. Hotelijeri, ugostitelji i predstavnici udruženja privatnih izdavalaca snažno su pozdravili mjere čiji je III paket Vlada nedavno usvojila. Posebno su privrednici pozdravili reprogramiranje kredita kod poslovnih banaka i Investiciono-razvojnog fonda uz subvencionisanje kamate, te snižavanje stope PDV-a na 7 odsto.

„Turistička privreda koja ima kreditna zaduženja je ovim Vladinim mjerama spašena“ – rečeno na sastanku.

Predsjednik Vlade je kazao na kraju posjete da je jasno da su mnogi planovi sada uslovljeni krizom zbog pandemije koronavirusa, i da se to posebno odnosi na turističku destinaciju kakva je Budva.

„Vlada je sa svoje strane obezbijedila značajnu pomoć kroz tri paketa ekonomskih mjera, od kojih je ovaj posljednji bio fokusiran na turističku privredu: obezbijedili smo kratkoročnu sanacionu pomoć od preko 83 miliona eura, kao i dugoročne mjere od preko 131 milion eura. Po hitnom postupku Vlada je uputila Parlamentu i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, kojima je snižena stopa na 7 odsto u turizmu i ugostiteljstvu, sa važenjem do kraja avgusta naredne godine. Vjerujem da će sve te mjere ublažiti posljedice loše turističke sezone i da ćemo, što bi se reklo 'na nogama' dočekati narednu sezonu i očekivani povratak u normalne privredne tokove“ – kazao je premijer.

Marković je rekao da sa žaljenjem konstatuje da ovih dana možemo čuti i besmislene kritike da su Vlada i Nacionalno koordinacciono tijelo „uništili turističku sezonu“ jer nijesmo širom otvorili granice.

„A na te optužbe ja odgovaram i ovoga puta: zdravlje naših građana je uvijek bilo naš prioritet, a Budvani neka se sami sjete ko je nedozvoljenim okupljanjima ispred zgrade Opštine doprinio da se korona virus ponovo raširi baš pred početak turističke sezone“ – kazao je premijer Duško Marković.

Ubrzati rekonstrukciju puteva Tivat – Jaz i Kamenovo – Petrovac – Bar

Predsjednik Vlade je danas razgovarao sa Budvanima i o Planu generalne regulacije na teritoriji opštine čija je izrada počela prije nekoliko mjeseci.

„Strateško planiranje i organizacija prostora su od suštinske važnosti za dalje upravljanje gradom i očekujem da u narednih godinu i po možemo dobiti taj dokument, koji će otvoriti nove perspektive za razvoj Budve. Pozivam i građane Budve da učestvuju u javnim raspravama o novom Planu“ – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je rekao da je insistirao sam i da se ubrza dinamika realizacije dva važna infrastrukturna projekta na teritoriji opštine Budva: rekonstrukcije puta Tivat – Jaz sa izgradnjom bulevara i regionalnog vodovoda, kao i rekonstrukcija magistralnog puta Kamenovo – Petrovac – Bar. Vrijednost ovih radova je više od 65 miliona eura. „Taj novac se mora potrošiti bez odlaganja“ – kazao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je zaključio da nas Budvi nas čeka dosta posla, i izrazio uvjerenje da novo opštinsko rukovodstvo ima i znanja i energije da vrati Budvi nekadašnji sjaj, u čemu će, kazao je, imati maksimalnu pomoć nove Vlade.

„Budvi želim da se ružne scene, siledžijsko ponašanje i sve ono čemu smo svjedočili prethodnih nedjelja ispred zgrade Opštine – više nikad ne ponove“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković završavajući radnu posjetu Budvi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније