Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Pobjeda; Objavio: O.Z.

07. 08. 2020. 07:42   >>  09:09

ODBIJENA ŽALBA UNIPROMA

KAP ispunio ugovorne obaveze

Kombinat aluminijuma u stečaju ispunio je obaveze iz kupoprodajnog ugovora prema Unipromu koji je ovu fabriku kupio prije šest godina, potvrdio je Apelacioni sud, odlučujući o njihovoj žalbi na presudu kojom im je odbijen tužbeni zahtjev da se KAP obaveže da ispuni preostale obaveze.

Uniprom, vlasništvo Veselina Pejovića, je tražio da uzurpirana zemljišta u Botunu, Dajbabama i Cijevni oslobode od lica i stvari, te da bude isključivi vlasnik na kupljenim nepokretnostima. Traženo je i da im KAP preda upotrebnu i dozvole za rad te da im obezbijedi podsticajne mjere za ulaganje u biznis zonu, kako bi bili oslobođeni plaćanja poreza, komunalija i ekoloških taksi za period od 30 godina.

Apelacioni sud je bio saglasan sa stavom sutkinje Milice Popović da je KAP imovinu prodao u viđenom stanju, te da nije njegovo da obavlja poslove iz nadležnosti drugih organa, jer bi takva ugovorna obaveza bila suprotna imperativnim zakonskim odredbama.

"Tužilac je prilikom zaključenja ugovora o kupoprodaji kupio nepokretnosti u viđenom stanju, bez prava na reklamaciju i saglasio se da tuženi ispuni obaveze koje su u njegovoj nadležnosti, u skladu sa zakonskim propisima, koje obaveze je tuženi ispunio na način što je pokrenuo postupke kod nadležnih organa za ispunjenje obaveza koje nijesu u njegovoj nadležnosti, kako je to predviđeno ugovorom o kupoprodaji", navodi se u odluci Apelacionog suda.

Ovaj sud je ispravnim ocijenio zaključak prvostepenog suda da je KAP pokretanjem postupka za iseljenje bespravno naseljenih lica na prodatom zemljištu ispunio svoju obavezu, naglašavajući da je spor izgubljen krivicom Uniproma, jer KAP zbog prodaje više nije bio aktivno legitimisan, nakon što se Uniprom povukao iz parnice.

U odluci se takođe navodi da je KAP predao tehničke i upotrebne dozvole te obezbijedio da Vlada zaduži sve nadležne organe da pri budućem izdavanju mišljenja, saglasnosti i dozvola potrebnih za rekonstrukciju, polaze od činjenice da KAP posluje duže od 30 godina i da se smatra da posjeduje sva potrebna odobrenja za upotrebu izgrađenih objekata. Zahtjev da KAP Unipromu obezbijedi integrisanu dozvolu, sud ocjenjuje nezakonitim, imajući u vidu da Uniprom djelatnost obavlja pod svojim imenom, pa je obavezan da sam pribavi tu dozvolu, imajući u vidu da KAP više nije vlasnik postrojenja.

Sud je stava da je KAP obezbijedio da se Uniprom oslobodi od naknada za komunalije u slučaju dogradnje postojećih objekata i za zaštitu životne sredine od zagađivanja za period od 30 godina. KAP je, navodi sud, obezbijedio i da se zona KAP-a proglasi biznis zonom, o čemu je Vlada donijela uredbu krajem 2015. godine kojom su definisane podsticajne mjere za zapošljavanje lica u toj zoni. Ovo je drugi put da Apelacioni sud odlučuje o ovom sporu, s tim što je prvi put presudu ukinuo i vratio na ponovno suđenje.

Uniprom je za kupovinu KAP-a ponudio 28 miliona eura, ali je ovaj iznos umanjen za 6,98 miliona eura zbog nemogućnosti da se vlasništvo nad 233 hiljade kvadrata prenese bez tereta i ograničenja, kako je bilo predviđeno ugovorom. Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić potvrdio je da je Uniprom isplatio kupoprodajnu cijenu, a Savjet za privatizaciju je početkom prošle godine uvažio njihov zahtjev da se pravo korišćenja pretvori u pravo svojine na 2,65 miliona kvadrata.

Stečaj je u KAP uveden 2013. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније