Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Pobjeda; Objavio: O.Z.

07. 08. 2020. 07:10   >>  07:14

ZA POLA GODINE

Banke uzele 87 miliona od kamata i naknada

Banke su za šest mjeseci tekuće godine od kamata, naknada i provizija uzele blizu 87 miliona eura. Od toga su u prvom kvartalu uzele 44 miliona, a u drugom 43 miliona eura.

Banke su za pola godine ostvarile profit od 16 miliona eura. Dvanaest banaka je u plusu, a jedna - Adriatik banka je u minusu 848 hiljada eura.

Na prvom mjestu po prihodu od kamata, naknada i provizija je CKB koja je za pola tekuće godine ukupno uzela 16,1 milion eura - od kamata 13,2 miliona a od naknada i provizija 2,96 miliona eura. Drugu poziciju drži Erste banka sa ukupno 12,9 miliona - od kamata preko 12 miliona a od naknada 900 hiljada eura. Na trećem mjestu je Podgorička banka sa ukupno 11,7 miliona - od kamata 11,08 miliona a od naknada i provizija 707 hiljada eura.

Na četvrtom mjestu je NLB sa ukupno 11,5 miliona - od kamata 10,2 miliona a od naknada 1,3 miliona eura. Hipotekarna banka je na petom mjestu sa 9,6 miliona eura. Ona je od kamata prihodovala 7,4 miliona a od naknada i provizija 2,17 miliona. Adiko banka je šesta sa 5,8 miliona – od kamata 5,3 miliona a od naknada 475 hiljada eura. Prva banka drži sedmu poziciju sa 5,2 miliona - od kamata je prihodovala 4,42 miliona a od naknada i provizija 781 hiljadu eura.

Osmu poziciju drži Lovćen banka sa 4,05 miliona, od čega od kamata preko četiri miliona a od naknada i provizija 17 hiljada eura. Na devetom mjestu je Univerzal kapital banka sa 3,74 miliona eura - od kamata 2,3 miliona a od naknada i provizija 1,44 miliona eura. Na desetom mjestu je Komercijalna banka Podgorica sa 2,9 miliona - od kamata 2,5 miliona a od naknada 384 hiljade eura.

Zapad banka je ukupno prihodovala 1,64 miliona i nalazi se na 11. poziciji. Od kamata je uzela 1,4 miliona a od naknada 238 hiljada eura. Dvanaesta pozicija je Zirat banka sa 1,4 miliona eura - od kamata 1,2 miliona a od naknada i provizija 203.000 eura. Posljednju trinaestu poziciju drži Adriatik banka sa svega 340 hiljada eura - od kamata 337 hiljada a od naknada tri hiljade eura.

Podsjetimo da su banke u prvom kvartalu tekuće godine od kamata uzele ukupno 37,6 miliona a od naknada i provizija 6,6 miliona eura ili 44 miliona.

Na prvom mjestu je i u prvom kao i u drugom kvartalu bila CKB jer je od kamata uzela 6,7 miliona a od naknada i provizija 1,6 miliona. I drugo mjesto nije promijenjeno - na njemu je i na kraju marta bila Erste banka sa 5,98 miliona uzetih od kamata i 508 hiljada eura od naknada i provizija. Ni na trećoj poziciji nije se ništa promijenilo - držala ga je Podgorička banka sa 5,57 miliona eura od kamata i 451 hiljadu eura od naknada i provizija... I druge banke su uglavnom zadržale iste pozicije.

Kamata

Kamate, naknade, banke zaračunavaju na kredite privrede i građana koji se po podacima iz juna tekuće godine kreću oko 3,01 milijardu eura, od čega stanovništva 1,39 milijardi. Na kraju juna loših, odnosno kredita čija otplata kasni ili je stopirana bilo je 163,2 miliona eura.

Po posljednjim podacima CBCG, prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa banaka na ukupne kredite u maju tekuće godine iznosila je 5,94 odsto. Podsjetimo da su u efektivnu kamatu uračunati svi troškovi koje klijent plati da bi dobio kredit.

Na mjesečnom nivou, nominalna i efektivna kamatna stopa bilježe pad od po 0,02 odsto.

Na novoodobrene kredite kod banaka prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa je u maju bila 4,77 odsto. Na mjesečnom nivou, efektivna kamatna stopa ostvarila je pad od 0,62 odsto. Na godišnjem nivou, efektivna kamatna stopa zabilježila je pad od 1,43 odsto.

Kamatne stope mikrokreditnih finansijskih institucija značajno su veće od bankarskih.

Po podacima CBCG, prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa MFI na ukupne kredite u maju je bila 23,41 odsto. U odnosu na isti period prethodne godine niža je 0,81 odsto. Prosječna efektivna kamata na novoodobrene kredite bila je 22 odsto. U odnosu na maj 2019. godine bila je niža 2,38 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније