Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.Mi. [ Mina ]

30. 07. 2020. 18:44 >> 18:57

SKUPŠTINA O PDV-u

Mjera nedovoljna da bi turizam bio dugoročno održiv

Predlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) će, prema ocjeni vladajuće većine, dodatno ojačati ekonomiju, dok opozicija smatra da je mjera smanjenja tog poreza nedovoljna da bi turizam bio dugoročno održiv.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Rakočević, rekao je da treći paket Vladinih mjera donijetih u cilju podrške privredi i građanima podrazumijeva i predlog da se smanji poreska stopa na sedam odsto za ugostitelje.

„To je mjera koja se iz ovih klupa često slušala kako bi se unaprijedila ekonomska slika. Vlada je sada procijenila da je trenutak da se ovako dodatno pomogne ekonomiji“, naveo je Rakočević u parlamentu, tokom rasprave o predloženom zakonskom rješenju.

On je kazao da je fiskalni efekat tog zakonskog teksta smanjenje naplate po osnovu PDV-a od 16 miliona eura.

„Međutim, očekujem da će mnogi ugostitelji izaći iz sive zone na ovaj način. Radi se o jednom od zakona koji će pomoći da naša ekonomija dodatno ojača svoj karakter“, smatra Rakočević.

On je podsjetio da je Vlada za podršku privredi i građanima u prvom paketu izdvojila 280 miliona eura, drugom paketu 40 miliona eura, a trećem 1,22 milijarde eura za srednji i dugi rok za oporavak crnogorske ekonomije.

„Vodi se briga i o najugroženijima, a predloženim izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskokm osiguranju (PIO) pokazali smo brigu o penzionerima. Ovo se ne donosi zbog političkih poena, nego je rezultat kontinuiranog rada Vlade i vladajuće većine da uspostavimo održiv sistem, državu socijalne pravde i ojačamo našu ekonomiju“, kazao je Rakočević.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Branko Radulović, ocijenio je da je, na tragediju Crne Gore, sada pik u zdravstvenim problemima, jer Crna Gora ima najviše inficiranih u regionu, a turizam je faktički kolabirao.

„Ova kriza u najboljem slučaju može da traje dvije godine, nemamo lijeka za virus, ne znamo što će biti sa drugim i trećim talasom, i mi treba da živimo sa ovakim neprijateljem“, rekao je Radulović.

Prema njegovim riječima, da su primijenjene predložene mjere DF-a bilo bi manje zaraženih, imali bi više frenkvencije, a turizam bi preživljavao.

„Sa ovim vašim mjerama, bojim se da će mnogi nestati ove godine. Moji drugari profesori turizma kažu da će kolabirati. Ove mjere su nedovoljne, jer najviše dajete za gradnju novih projekata, a ne na sačuvanje radnih mjesta“, objasnio je Radulović.

On smatra da će u Crnoj Gori biti sve više gladnih, loših kreditnih linija, kao i onih koji će ostati bez posla.

„Ovo je malo. Potrebne su hitne, interventne, radikalne i sveobuhvatne mjere da bi turizam bio dugoročno održiv“, dodao je Radulović.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, kazao je da bi svaki poreski zakon u Crnoj Gori u suštini trebalo da oslika jednu poruku.

„Tajkuni ne smiju da budu važniji od svih nas, a strani investitori od domaćih privrednika“, poručio je Konjević.

On je naveo da bi se predloženim izmjenama ispravila diskriminatorska norma iz postojećeg zakona, koju je donijela skupštinska većina sredinom 2016. godine, kada je pravo na niži nivo PDV-a dobilo nekoliko privilegovanih vlasnika hotela.

“Ti koji imaju mnogo više novca od svih četiri hiljade ugostitelja plaćaju PDV po stopi od sedam odsto, samo zato što su privilegovani, a da svi drugi ugostitelji za istu uslugu naplaćuju PDV 21 odsto. Da li je neko od tih privilegovanih tajkuna u hotelijerstvu smanjio cijene u protekle četiri godine? Ne. Što znači da je imao klasičan ekstra profit u tih 14 odsto razlike PDV-a koju je imao prije i nakon ovog zakona“, rekao je Konjević.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša, kazao je da je mjera smanjenja PDV-a potrebna i neophodna, ali da smatra da neće dati očekivani efekat, jer je povezana sa prometom u turizmu, koji je ozbiljno uzdrman.

On je rekao i da bi mjeru, koja važi na period od godinu, trebalo produžiti.

„Ovo je dobra mjera, svi će glasati za ove izmjene, ali vidjećemo njene efekte, koji bi svakako bili mnogo veći da smo to uradili godinu ranije, kada smo imali ogroman broj turista“, poručio je Mugoša.

Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje da li će se domaći turisti moći podstaći da dignu promet, jer je to izazovno i svi su u strahu.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić, kazao je da su predložene izmjene i dopune dobre, ali da kasne pet do šest godina.

„Vjerovatno ne bi bila ovakva situacija u turizmu da ste ga tada predložili“, rekao je Milić.

Prema njegovim riječima, da bi u državi bilo gostiju, potrebna je ozbiljna politika u Crnoj Gori, koja bi mogla da se nauči iz načina na koji je Hrvatska vodila politiku iz oblasti turizma.

„Ta politika je dovela Hrvatsku do 60 odsto prihoda u odnosu na isti period prošle godine“, dodao je
Milić.

On smatra da taj predlog zakona neće smanjiti cijene u ugostiteljstvu i turizmu, kao i da, nažalost, neće obezbijediti ono što treba državi.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, kazao je da se u predlogu navodi da se čuveni član koji je omogućio hotelijerima i tajkunima da imaju smanjeni PDV na hotele sa pet i četiri zvjezdice mijenja, jer je u suprotnosti sa direktivom o zajedničkom sistemu PDV-a i, po mišljenju Evropske komisije (EK), predstavlja teritorijalnu diskriminaciju.

„EK vas je natjerala da malo revidirate. A što smo usvajali ako smo uradili protiv naših prijatelja iz Brisela, da se ljute na nas? Mi smo ovdje prepoznati kao donosioci zakona koji koče naš put ka EU“, naveo je Damjanović.

On je kazao da je dostavio dva amandmana na predloženi zakonski tekst, od kojih se jedan odnosi na produženje roka za primjenu ovog elektronskog načina dostavljanja Poreskoj upravi (PU) na šest mjeseci, umjesto na tri.

„Tri mjeseca je kratak rok, neće biti vremena da se uhoda sistem“, smatra Damjanović.

On drugim amandmanom traži da se norma smanjenja PDV-a produži do 2022. godine.

„Ako je ova godina 'prsla' u smislu turizma, a ako ćemo iduće da se vratimo, dajte malo prostora ugostiteljima koji se ovim bave da prodišu“, rekao je Damjanović.

Predlogom izmjena i dopuna Zakona o PDV-u se, usljed nastale vanredne, hitne i nepredvidljive okolnosti izazvane virusom Covid-19, predlaže usklađivanje pojedinih poreskih kategorija sa Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, odnosno da se i usluge smještaja u turističkim apartmanima oporezuju po sniženoj stopi.

Predlaže se i oporezivanje usluge pripremanja i usluživanja hrane, flaširane vode za piće i bezalkoholnih negaziranih pića u restoranima i objektima u kojima se pružaju catering usluge po sniženoj stopi od sedam odsto.

Predloženo je oporezivanje po sniženoj stopi od sedam odsto na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim akciznih proizvoda i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније