Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis ]

29. 07. 2020. 11:32 >> 11:34

KREDITNA LINIJA EBRD

Za građane i biznis 50 miliona eura

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijediće Fondu za zaštitu depozita (FZD) stand-by kreditnu liniju od 50 miliona eura, kako bi se osigurala zaštita građana i preduzetnika od potencijalnih ranjivosti u sektoru, nakon izbijanja pandemije koronavirusa.



“FZD je nezavisna javna institucija osnovana u Crnoj Gori, koja vlasnicima depozita u lokalnim bankama pruža osiguranje za te depozite. Za novi program će garantovati Vlada i on će zamijeniti postojeću kreditnu liniju vrijednu 30 miliona eura potpisanu sa EBRD-om 2010. godine”, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Nova sredstva će, kako je objašnjeno, omogućiti FZD da osigura adekvatne finansije za zaštitu maloprodajnih i korporativnih klijenata sa osiguranim depozitima do 50 hiljada eura po deponentu.

Iz EBRD-a su kazali da Fond ima iskustva u upravljanju izazovima i da je uspješno obezbijedio povjerenje u prethodnom periodu.

“Stand-by aranžman sa EBRD-om doprinijeće stabilnosti finansijskog sistema u zemlji i održavanju povjerenja tržišta u ukupan bankarski sektor. Jačanje mreže finansijske sigurnosti u Crnoj Gori ključno je u odupiranju šokovima koji proizlaze iz pandemije koronavirusa”, smatraju u EBRD-u.

Šef EBRD-a u Podgorici, Jaap Sprey, kazao je da su zadovoljni što su obnovili stand-by kreditnu liniju kod FZD-a, kako bi se podržala stabilnost finansijskog sistema.

“Deponenti će i dalje biti zaštićeni i kao rezultat toga zadržaćemo povjerenje u otporni bankarski sektor, olakšavajući ekonomski oporavak od krize Covid-19", rekao je Sprey.

Direktor FZD-a, Predrag Marković, naveo je da će stand-by aranžman pomoći Fondu da poveća trenutna sredstva za dodatnih 50 miliona EUR i na taj način obezbijedi pokriće depozita skoro do ciljanog nivoa od deset odsto.

“To će omogućiti ne samo poštovanje evropskih standarda, kada je pokriće u pitanju, već i mnogo bolju sigurnost depozita i doprinijeti stabilnosti bankarskog sektora i ukupnog finansijskog sistema Crne Gore“, saopštio je Marković.

EBRD je fokusiran na pružanje podrške finansijskom sistemu kao efikasnom pokretaču ekonomskog rasta i jačanju njegove otpornosti na buduće ekonomske šokove i krize.

EBRD je počeo da ulaže u Crnu Goru 2006. godine. Do danas, banka je u korporativni, finansijski, energetski i infrastrukturni sektor crnogorske ekonomije uložila više od 621 miliona eura kroz više od 70 projekata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније