Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dnevne novine, Objavio: O.Z. ]

27. 07. 2020. 06:47 >> 06:46

ULAGANJE U IT PRIVREDU

Od januara globalno online plaćanje

Vlada Crne Gore, u okviru trećeg paketa socio-ekonomskih mjera, planirala je ulaganje u IT privredu u vrijednosti od 30 miliona eura do 2024. godine.

Osim toga, predviđene su žestoke poreske olakšice i podsticaji za investicije u ovoj oblasti kako bi postao vodeći izvozni sektor u našoj državi i pružio snažnu podršku energetici, poljoprivredi i turizmu.

Najvažnija stvar je da je Vlada najavila dolazak u Crnu Goru jedne od tri najveće kompanije za globalno online plaćanje. Zbog pregovora koji su uveliko u toku, ministarka nauke Sanja Damjanović, zbog prethodnog dogovora, nije željela da otkrije njeno ime.

“Pregovori sa kompanijom koja nudi visok kvalitet servisa za online plaćanje su započeti. U narednoj fazi potrebno je učestvovati u troškovima uspostavljanja poslovanja, finansiranjem ‘legal gap analize'”, piše u dokumentu “Treći paket socio-ekonomskih mjera”.

Druga faza, koja će biti završena u septembru, podrazumijeva pravnu analizu globalnog online plaćanja, dok se uspostavljanje kompletnog sistema očekuje u januaru.

Vlada će izdvojiti oko 50.000 eura za troškove tendera za konsultantsku kompaniju za pomenutu analizu.

U dokumentu su taksativno navedeni projekti koje će država realizovati u cilju snažnog razvoja IT sektora i digitalizacije.

Najvažniji i naveći projekat je uspostavljanje Obrazovno-inovacionog centra sa tehnologijama virtuelne i proširene stvarnosti (VAR) vrijednog čak 25,5 miliona eura.

Prema planu, najkasnije do septembra predviđeno je potpisivanje sporazuma o partnerstvu između Naučno-tehnološkog parka Crne Gore i EON Reality.

Druga faza realizacije ovog projekta podrazumijeva uspostavljanje AVR platforme i inicijalnu nabavku opreme neophodne za njenu implementaciju. Sve to bi trebalo da bude okončano u decembru 2021. godine, dok bi kompletan projekat mogao da startuje sa radom 2022. godine, najkasnije u junu.

Iz budžeta će za ovaj projekat biti izdvojeno oko milion eura, dok će direktna strana investicija iznositi 24 miliona eura.

Država će sufinansirati formiranje i rad strateškog IT klastera, u iznosu 300.000 eura koji duplira iznos koji će za njega da opredijeli IT privreda.

Jedan od početnih fokus područja rada klastera će biti uspostavljanje Programa cjeloživotnog IT obrazovanja i kreiranje IT akademije na nacionalnom nivou.

Klasteri su u evropskoj praksi prepoznati među ključnim nosiocima implementacije Strategije pametne specijalizacije.

Klaster predstavlja akcioni model organizovanja kompanija i drugih povezanih subjekata i dobru praksu mnogih zemalja koje su u kontinuitetu podržavale njihov razvoj. Klaster bi bio samoorganizovan, uz nadzor koji uključuje državu.

Predlog Ministarstva nauke, u komunikaciji sa inovativnom IT zajednicom, jeste da se inicijativa “Digitalna koalicija” uspostavi u formi IT klastera (tj. klasteske organizacije). Konačna odluka o ovoj inicijativi donijeće se u daljim konsultacijama sa uključenim stranama.

Prvi projekat je uspostavljanje Crnogorskog strateškog IT klastera, za šta je Vlada opredijelila 300.000 eura.

U okviru mjera, Vlada je planirala uspostavljanje Centra za podršku elektronskoj trgovini (eCommerce) vrijednog 150.000 eura i realizaciju projekta “Inovacije u javnom sektora”, za šta će biti utrošeno 339.000 eura.

Za kontinuiranu podršku inovativnim startapovima Ministarstvo nauke će izdvojiti 500.000 eura.

Vlada je predvidjela i potpunu digitalizaciju javne uprave.

Paralelno sa ovim mjerama, novi zakonodavni okvir koji čine dva nova zakona (Zakon o inovacionoj djelatnosti i Zakon o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija), koji se nalaze u skupštinskoj proceduti, predviđaju žestoke olakšice i podsticaje za razvoj inovativne privrede i startap kompanija.

U pitanju su olakšan početak poslovanja startapovi oslobođeni poreza do pet godina i znatno umanjenje poreza i doprinosa, do 50 odsto.

Zakon predviđa i oslobađanje od poreza i doprinosa za rad na inovativnim projektima i to oslobađanje poreza na dobit od 100 odsto za reinvestiranje u inovativne projekte i oslobađanje od poreza na dobit od 100% za ulaganje u startapove i fondove za finansiranje inovativnih projekata.

Predviđeno je i oslobađanje poreza na dobit za donacije naučnoistraživačkim institucijama i umanjenje poreza na nepokretnosti i izgradnju infrastrukture za inovacionu djelatnost.

Konačno, predviđeno je i formiranje Fonda za inovacije.

IT ZAPOŠLJAVA 3.849 RADNIKA, PLATE 650 EURA

Prema podacima Privredne komore Crne Gore, a na bazi finansijskih izvještaja Poreske uprave za 2019. u okviru IT djelatnosti posluje 828 kompanija koje zapošljavaju 3.849 radnika.

Ukupan prihod sektora iznosio je 400,4 miliona eura, a ostvarena dobit je iznosila 39,5 miliona eura.

Bruto zarade koju su ostvarili zaposleni u IT sektoru kumulativno iznose 45 milona eura, ili u prosjeku 976 eura po zaposlenom, odnosno 650 eura neto.

IT sektorom kako po prihodu, tako i po broju radnika koje upošljava dominira podsektor telekomunikacija i podsektor kompjuterskog programiranja, konsultantskih i drugih srodnih djelatnosti. Sektor je u 2018. imao učešće u BDP-u od 4,2 odsto.

U Crnoj Gori se bilježi brzi porast online trgovine.

Rast eCommerce transakcija na kraju 2019. godine u odnosu na 2018. je iznosio preko 32 odsto. Procjenjuje se da u Crnoj Gori imamo 35 odsto aktivnih korisnika online trgovine među građanima, a usljed situacije sa pandemijom očekivanja su da se taj procenat znatno dalje povećava. Svi ovi podaci govore o opravdanosti ulaganja u ovoj oblasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније