Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 07. 2020. 13:02 >> 14:21

URA PREDLAŽE

PDV plaćati u trenutku naplate, a ne izdavanja računa

Građanski pokret URA ponovo je zatražio od Vlade Crne Gore izmjene člana 18. Zakona o PDV-u, kojima bi se, kako su istakli, omogućilo privrednim subjektima da obaveza za plaćanje PDV-a nastaje u trenutku naplate računa, a ne kao do sada u trenutku izdavanja računa.

 

Smatraju da država ne bi trebalo da bude dodatni uzrok otežanog poslovanja u vrijeme pandemije koronavirusa i da bi u situaciji ugrožene likvidnosti crnogorske privrede, ova mjera umnogome olakšala poslovanje privrednicima.

"Predložene izmjene ne bi značile oslobađanje od obaveze plaćanja PDV-a, ali značile bi rasterećenje, jer se PDV ne bi plaćao avansno tj. unaprijed kao do sada. Sada je svaki privredni subjekt u obavezi da obračuna PDV u trenutku izvršenja usluge, odnosno u trenutku izdavanja računa bez obzira da li je taj račun uspio naplatiti ili ne. Dakle, to je sistem avansnog plaćanja PDV-a po kome se država prva naplati, pa tek onda sam privredni subjekt, odnosno dobavljači, radnici, i tako dalje", ukazuju iz ove partije.

URA predlaže da se u ovom vremenu kontinuirane krize omogući privrednim subjektima da obaveza plaćanja PDV-a nastane u trenutku naplate računa.

"U praksi bi to značilo da okrenemo raspored plaćanja, prvo bi se naplatio privredni subjekt, tj. dobavljači, radnici, itd. pa onda država, što jeste primjereno trenutnoj situaciji. Na ovaj način ćemo omogućiti privredi da koliko-toliko uhvati vazduha, jer likvidnost predstavlja ozbiljan problem i ne smijemo dozvoliti da država bude dodatni uzrok otežanog poslovanja", ističu iz URE.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније