Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

15. 07. 2020. 12:52 >> 12:49
1

KONJEVIĆ

Pravo vrijeme za smanjenje stope PDV-a u turizmu

Predlog Socijaldemokratske partije (SDP) za smanjenje stope PDV za ugostiteljstvo i turizam dobija evropsku potvrdu, kazao je poslanik te partije Raško Konjević. On ističe da je pravo vrijeme da po uzoru na druge evropske države napravimo korak koji će pomoći očuvanju 4.000 biznisa i desetina hiljada radnih mjesta u Crnoj Gori.

Konjević navodi da su mnoge zemlje na evropskom kontinentu, u želji da pomognu svoju turističku privredu, donijele cijeli niz mjera u rasponu od povoljnih kredita, subvencija potrošnje preko čekova i bonova za građane, do oslobađanja od zakupa i poreskih olakšica.

"Ipak, najznačajnija pomoć koju je dobila industrija ugostiteljstva i turizma ogleda se u smanjenju stope PDV-a na usluge i u tome prednjače Velika Britanija i Austrija koje su smanjile stopu sa 20% na 5%, dok su Litvanija i Bugarska smanjile stope sa 21% na 9%. Stope PDV-a su smanjene u Belgiji, sa 12% na 6%, Kipru sa 9% na 5%, Češkoj sa 15% na 10%, dok je Grčka kao mediteranska turistička velesila smanjila stope PDV na smještaj i ugostiteljstvo sa 9% na 5%", kazao je Konjević.  

On ističe da Crna Gora od svih pobrojanih zemalja ima najveći udio turističkih usluga u BDP-u.

"Ali Vlada Crne Gore odbija da prihvati predlog SDP-a kojim se PDV u sektoru ugostiteljstva smanjio sa 21% na 7%. Tom, privremenom, mjerom bi se značajno pomoglo da 4.000 naših ugostitelja ekonomski prežive ovu izazovnu godinu, sačuvaju biznise i radna mjesta", kazao je poslanik SDP-a.

Konjević dodaje da ograničenja uvedena mjerama NKT-a, ali i nedostatak stranih gostiju od kojih se ljeti ostvaruju značajni prihodi, već sada dovodi brojne ugostitelje u rizik za opstanak. 

"Privredi, ugostiteljstvu i sektoru turizma je pomoć potrebna obmah, kako bi dio novca od PDV preusmjerili na plaćanje troškova, plata i komunalija. Pravo je vrijeme da po uzoru na druge evropske države napravimo korak koji će pomoći očuvanju 4.000 biznisa i desetina hiljada radnih mjesta u Crnoj Gori", zaključio je Konjević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније