Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

08. 07. 2020. 14:01 >> 14:00
1

PITALA MARKOVIĆA

Jonica: Šta ima novo oko Buljarice?

Predsjednica Socijalista Crne Gore Snežana Jonica pitala je premijera Duška Markovića, koji nakon ostavke Pavla Radulovića koordinira resorom održivog razvoja i turizma, ima li šta novo oko lokaliteta Buljarice.

Jonica podsjeća da je Crna Gora gotovo osam mjeseci bez ministra održivog razvoja i turizma, iako je riječ o, kako kaže, jednom od najvažnijih resora.

Razlozi takvog stanja, navodi Jonica, "leže u sukobu klanova unutar DPS-a i njihovoj međusobnom borbi za 'proviziju' od planirane otimačine preostalih prirodnih bogatstva Crne Gore".

"Podsjećam da je 1. novembra 2019. godine tadašnji ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović podnio ostavku. Koordiniranje ovim ministarstvom do izbora novog ministra preuzeo je 14. novembra niko drugi no premijer Duško Marković. Međutim, Markovićevo ministrovanje u ovom resoru se odužilo, pa pored mnogobrojnih obaveza već osam mjeseci vodi i ovaj vrlo kompleksan resor u kojem su uređenje prostora, ekologija, turizam, građevinska inspekcija i dr", kaže Jonica.

Indikativno je, kaže ona, da i pored značajnog obima obaveza u vođenju Vlade tokom epidemije korona virusa i neophodnosti suzbijanja ekonomskih posljedica, "Marković i dalje 'drži' MORT u svojim rukama i nikome ga ne da".

"Zli jezici kažu da se u DPS-u dva najveća klana, jer ima i par slabijih, ne mogu složiti oko toga kome će pripasti ovaj značajan resor. Ako se zna da su se u ovom resoru, godinama unazad, par rečenica u nekom propisu ili par linija u nekom urbanističkom planu pretvarali u nečije milione evra, onda je sasvim logična teza da se radi o klanovskoj borbi za poziciju. Drugi, kao opravdanje za višemjesečno neimenovanje ministra navode nedostatak kadrovskih kapaciteta za multipraktik ministra - koji bi sređivao „urbanistički haos“, kako je svojevremeno rekao bivši ministar Radulović i spašavao crnogorski turizam u vrijeme korone, a istovremeno branio ekološku Crnu Goru od investitorskih poduhvata. Treći smatraju da nije cilj da se sredi urbanistički haos, niti da se brani ekološka Crna Gora, nego da se nađe žrtva koja će u ovih nekoliko mjeseci da potpiše par „projekata“ koji nekima vrijede milione. Neki kažu da ti poslovi imaju veze i sa prijekom potrebom da se dva mjeseca pred izbore otme vlast u Budvi, ali i da se istovremeno otvara rat sa Crkvom, u kojem je ključni plijen imovina", kaže Janica.

Zato, navodi ona, ostaje nedoumica hoće li Marković završiti te poslove kao v.d. ministra ili će se tražiti "žrtva" do zadnjeg trena.

"Po svemu sudeći, izgleda da je sve manje dobrovoljaca koji žele da stave glavu na panj i budu izvršioci tih par „poslića“, jer krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije ne zastarijevaju, što je bio jedan od mojih usvojenih amandmana na Krivični zakonik na koje sam beskrajno ponosna, pošto šalju poruku nekima da će ih ruka pravde stići kad-tad. Što god da je prelomilo Markovića da, do sada, živ ne da ovaj resor nikome već 8 mjeseci daje nam za pravo da mu uputimo par pitanja: Što ima novo oko Buljarice? Koliko Crna Gora ima nekorumpiranih građevinskih inspektora? Da li je u svim gradovima u Crnoj Gori svaki građanin na jednak način i istovremeno bio u mogućnosti da koristi prava iz postupka legalizacije bespravno sagrađenih objekata? Šta je premijer-ministar uradio da obezbjedi ravnopravnost svih građana u ovom postupku? Kome je namjenjen produžetak roka za legalizaciju", pitala je Jonica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније